Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svårt att komma åt vandalismen: Skolor ska inte se ut som fängelser

Anneroskolan i Staffanstorp och Rinnebäcksskolan i Kävlinge har varit hårt utsatta för skadegörelse i sommar. Vandalismen kostar stora belopp – men kommun och polis står handfallna.
– Vi kan ju inte ha låsta grindar. Skolor ska inte se ut som fängelser, säger Luciano Deponte, teknisk förvaltare.

Skadegörelsen på Anneroskolan i Staffanstorp har eskalerat de sista veckorna, enligt kommun och polis. (Arkivbild).Bild: Marcus Svensson Arkivbild
Förra helgen utsattes Anneroskolan i Staffanstorp för omfattande skadegörelse. När polisen kom till platsen upptäckte man att fyra till fem fönsterrutor hade krossats.
Vid 23-tiden på måndagskvällen var det dags igen. En uppringare hörde ljudet av krossat glas och larmade polisen, som snabbt skickade ut en patrull som pratade med ungdomar på plats. Den här gången var två till tre rutor krossade.
Enligt Staffanstorps kommunpolis Christer Stålhandske har Annero blivit en tillfällig samlingspunkt för ungdomar. Men sett ur ett mer övergripande kommunperspektiv menar han att samma mönster återkommer på olika platser år efter år.
– Skadegörelsen ökar när skolorna är stängda, säger han.
Fakta

Skolskadegörelse

Anmälda skadegörelser på skolor/förskolor i Kävlinge, Lomma och Staffanstorp 1 juni–1 augusti.

Lomma:

4–5 juni Rutsborgskolan Bjärred. Klotter.

2–3 juli Skeppets förskola vid Skolskeppsgatan i Lomma. Olaga intrång och skadegörelse på byggarbetsplatsen. Bland annat har vandalerna startat en brand och slagit sönder väggar.

Kävlinge:

22 juli–23 juli Rinnebäcksskolan i Kävlinge tätort. Krossade lampor, klotter, sönderbrutna ventilationsrör.

Staffanstorp:

14–17 juni Önsvala förskola i Staffanstorp. Någon har eldat på bord, krossat glas och skräpat ner.

4–5 juli Anneroskolan. Sönderslagna bord och bänkar.

5–8 juli Anneroskolan. Skadegörelse och försök till mordbrand – slitit loss bänkar, bord och eldat.

12–15 juli Anneroskolan. Slagit sönder ytterruta och brutit loss list på fönster.

15–16 juli Anneroskolan. Slagit sönder fem ytterrutor på skolan.

16–17 juli Stanstorpsskolan. Krossat två fönster.

19 juli Borggårdsskolan. Krossat ett fönster.

23–24 juli Anneroskolan. Slängt en stor sten genom en bilruta.

29 juli Anneroskolan. Krossat två rutor.

Polisen svarar med att öka närvaron på orten, och förstärker samarbetet med Staffanstorps säkerhetsenhet och Kommunfastigheter, som ansvarar för alla kommunala byggnader.
Luciano Deponte, teknisk förvaltare på Kommunfastigheter, berättar att skadegörelsen på Annero har eskalerat de senaste veckorna.
– Men vi har haft skadegörelse på andra skolor också.
På det stora hela har det varit relativt lugnt jämfört med tidigare somrar, tycker han.
– Vårt bevakningsbolag, kommunens egna väktare och polisen tittar på det här. De vet ungefär vilka det är som ligger bakom, men saknar bevis.
En gemensam nämnare på de drabbade skolorna är att vandaliseringen framför allt handlar om krossade rutor.
Vad kostar det att ersätta dem?
– En ruta kostar tre till fyratusen kronor, så det blir mycket pengar på ett år. Och det här är ju skattepengar i slutändan.
Kommunen har installerat övervakningskameror på vissa skolor, men Luciano Deponte menar att det är svårt att komma åt problemet.
– Vi kan ju inte hägna in fastigheterna och ha låsta grindar. Skolor ska inte se ut som fängelser.
Lommas kommunpolis Håkan Persson tycker att sommaren har varit väldigt lugn. Men han tror samtidigt att det finns ett mörkertal i statistiken. Vissa händelser anmäls inte, och en del rektorsområden anmäler allt som hänt i klump efter semestrarna.
– Det kan komma in mer senare, säger han.
Vissa dagar i sommar har Rinnebäcksskolan i Kävlinge fått senarelägga fritidsbarnens uteverksamhet för att hinna städa efter den upprepade skadegörelsen.Bild: Hussein El-alawi
Ett sådant exempel är Rinnebäcksskolan i Kävlinge. I förra veckan berättade Pontus Eriksson, tillförordnad rektor, för Sydsvenskan att skolan i snitt har varit utsatt för skadegörelse tre av fem dagar i veckan under sommarlovet.
Läs också Barnen får stanna inne när personalen städar glas och spritflaskor från skolgården
Vandaliseringen handlar om allt ifrån glaskross till uppeldade leksaker. Vissa dagar har skolan fått senarelägga fritidsbarnens uteverksamhet för att hinna städa. Trots det har man hittills bara inkommit med en polisanmälan under sommaren.
– Det är enstaka skolor som har varit drabbade, säger Björn Andersson, säkerhetschef i Kävlinge.
För att få bukt med problemen samarbetar kommunen med polis och nattvandrare, men anlitar också väktare.
– Här finns det också ett föräldraansvar – att man tar ett snack med sina barn om att det inte är okej att kasta sten på andras egendom.
Gå till toppen