Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Turkiet planerar militärinsats i Syrien

Turkiet kommer att genomföra en ny militärinsats i norra Syrien, meddelar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Operationen ska ske öster om floden Eufrat, i ett område som kontrolleras av den kurdiska YPG-milisen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tal i förra veckan då han svor att förstöra det han kallar en "terrorkorridor" i norra Syrien.Bild: AP/TT
Både Ryssland och USA har informerats om planerna enligt Erdogan, som inte avslöjar när de ska sättas i verket.
YPG-milisen har stöttats av USA under inbördeskriget i Syrien och har starkt bidragit till att bekämpa terrorgruppen IS. Turkiet betraktar däremot YPG som en förlängning av den terrorstämplade ärkefienden PKK, som ligger i en väpnad konflikt med den turkiska staten.
Turkiet har flera gånger hotat med en militärinsats öster om Eufrat, men har lagt planerna på is efter samtal med USA om att inrätta en säkerhetszon vid den turk-syriska gränsen, dit YPG-milisen inte skulle få tillträde.
Men Turkiet anklagar USA för att fördröja processen och kräver att Washington klipper banden med den kurdiska milisen.
Om Turkiet går in i Syrien blir det Ankaras tredje offensiv i syfte att driva bort kurdiska styrkor från områden nära den turkiska gränsen.
– Vi gick in i Afrin, Jarablus och al-Bab. Nu går vi in öster om Eufrat, sade Erdogan i ett tal på söndagen.
Gå till toppen