Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Iran uppger sig ha beslagtagit oljetanker

Iranska revolutionsgardet har beslagtagit en irakisk oljetanker i Persiska viken, rapporterar statliga medier i Iran. De uppger att tankern smugglade bränsle till arabstater.

Iranska revolutionsgardet patrullerar vid det brittiskregistrerade fartyget Stena Impero som beslagtogs i juli. Arkivbild.Bild: Hasan Shirvani/AP/TT
– Den innehöll 700 000 liter bränsle. Sju besättningsmän av olika nationaliteter, som var ombord på fartyget, har frihetsberövats, säger Ramezan Zirahi, befäl vid revolutionsgardet, enligt tv-kanalen.
Nyhetsbyrån Irna rapporterade att det rör sig om ett irakiskt fartyg som bordades i onsdags.
Fartyget är det tredje att beslagtas av det iranska revolutionsgardet på kort tid i Hormuzsundet. Den 18 juli beslagtog Iran det Panamaflaggade fartyget Riah och en dag senare beslagtogs det brittiskregistrerade fartyget Stena Impero, som ägs av det svenska rederiet Stena Bulk.
Tidigare i juli lade Storbritannien beslag på ett iranskt tankfartyg utanför Gibraltar, som enligt britterna ska ha varit inblandat i oljeaffärer i strid med EU-sanktioner mot Syrien.
I maj och juni anklagade USA och Storbritannien Iran för att ligga bakom sabotage mot sex tankfartyg utanför Förenade arabemiratens kust. Donald Trump har sedan dess försökt få till en internationell insats för att stärka säkerheten kring Hormuzsundet. Storbritannien har sagt ja till att delta medan EU-länderna Frankrike och Tyskland hittills varit avvisande.
Den svenska regeringen uppgav tidigare i veckan att man ännu inte tagit ett beslut i frågan.
Spänningen har stigit i den persiska viken sedan USA förra året drog sig ur kärnenergiavtalet (JCPOA) och aviserade nya ekonomiska sanktioner mot Iran. Sanktionerna har sedan dess stegvis skärpts av Washington, och Teheran har svarat genom att återuppta anrikningen av uran.
Gå till toppen