Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter bombhotet på Malmö C: 44-åringen bad om ursäkt

Som en dimma. Så minns den misstänkte 44-åringen dagen då han hotade spränga en bomb på Malmö centralstation. Hans agerande berodde på att han var rädd och paranoid. Under måndagen berättade även polisen som sköt hur nära det var att han dödade 44-åringen.

Bild från en ordningsvakts kroppskamera på Malmö C strax innan han skjuts av polisen.Bild: Polisen
När det är 44-åringens tur att prata inför rätten inleder han med ett be om ursäkt till alla de vittnen som finns på plats i salen.
– Jag inser, efter att ha hört deras berättelser, att det är uppenbart att mina gärningar påverkat dem, säger han.
Han har svårt att förklara sitt agerande på morgonen den 10 juni. Men berättar att han haft influensa och feber i flera dagar och inte kunnat sova.
Flera gånger återkommer han till att allt var som en dimma. Minnesbilderna är fragmentariska. Hans syfte var att ta tåget till Kastrups flygplats och resa vidare till en släkting. Men på stationen greps han av en stark rädsla och känslan av att vara förföljd.
– Jag ville gå ner (till tågspåret) men då såg jag människor med hörlurar på väg ner. Jag greps ännu mer av någon slags panik, säger han.
Han säger sig inte minnas att han hotat med en bomb. Bara att han var väldigt rädd och ville hålla andra människor på avstånd.
– På de där filmerna kan det te sig som att jag är farlig. Men jag har aldrig ens varit i slagsmål.
Även efter att mannen träffats av skott sprang han runt och övermannades vid en av nedgångarna till Citytunneln.Bild: Polisen
Hans beskrivning av sig själv är en stark kontrast till vittnenas upplevelser. De två poliser som hörs precis innan 44-åringen var säkra på att de riskerade sina liv den dagen.
– Han är mycket aggressiv. Hela kroppsspråket får mig att tolka att han är seriös och har ett vapen i väskan, säger den polis som sedan sköt 44-åringen med flera skott i benen.
Polismannen berättar att han och hans kollegor agerade enligt poliskonceptet ”pågående dödligt våld”. Något som används när allmänheten riskerar att utsättas för dödligt våld.
– Anledningen till att jag skjuter i benen är främst för att det finns allmänhet runt omkring som kan bli träffade.
– Annars är vår utbildning att skjuta högt och centralt. Vill säga i det fallet hade jag dödat honom, säger polismannen som beskriver beslutet att skjuta som ”ett av de tuffaste” han tagit.
Polismännen frågades även ut av försvarsadvokaten Soroush Shahram som ifrågasätter om 44-åringen verkligen hade behövt bli skjuten.
– Du ser inget skjutvapen, du ser ingen bomb? frågar han retoriskt.
Advokatens linje är att 44-åringen aldrig haft uppsåt att hota någon. Istället är det 44-åringen som varit rädd och agerat för att skydda sig själv.
– Jag ville inte att det skulle uppstå konflikt. Jag var rädd, säger 44-åringen.
Rättegången avslutas under tisdagen, då ytterligare något vittne ska höras. Då tar rätten också beslut om 44-åringen ska hållas fortsatt häktad, alternativt sändas på en större rättspsykiatrisk undersökning.
Enligt den mindre undersökningen före rättegången kan han misstänkas vara allvarligt psykiskt störd – både vid brottstillfället i juni och senare.
Gå till toppen