Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hotellgäster evakuerades efter brand

En brand i ett soprum intill Hotel Bishops Arms i centrala Lund gjorde att ett 30-tal gäster utrymdes på grund av rökutvecklingen.

Gästerna som evakuerades under natten kunde återvända till hotellet efter någon timme.Bild: Patrick Persson
– Det är ingen totalskada, det är brukbart men delvis rök- och sotskadat, berättar Mats Nilsson, inre befäl vid Räddningstjänst Syd.
Larmet om branden kom vid 1.30 på natten mot måndagen. Då brann det i ett sophus på Sankt Petri Kyrkogata i centrala Lund. Branden spred sig också till takkonstruktionen i den byggnad där soprummet låg.
På grund av rökspridningen så evakuerades hotellgästerna. De fick vänta utanför på gatan under tiden som släckningsarbetet pågick.
Bild: Patrick Persson
Det var enbart rök från det brinnande vindsutrymmet i fastigheten intill som drabbade hotellet.
Efter cirka 30 minuters släckningsarbete avtog rökutvecklingen från vinden. På gatan utanför hotellet hade polis och räddningstjänst ordnat stolar och filtar till hotellets gäster som fick sitta utanför och vänta medan branden bekämpades i grannhuset.
Bild: Patrick Persson
Vid 04.30-tiden på morgonen var branden under kontroll.
– Vi är i princip klara och har övergått till bevakningsskede. De 33 evakuerade är inne igen, sade Mats Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.
Den drabbade byggnaden är rökskadad på vinden och har ventilerats. Hotellet och samtliga gäster klarade sig.
Polisen spärrade under natten av Sankt Petri kyrkogata för teknisk undersökning som ska ske under måndagen. Avspärrningen är kvar under måndagsmorgonen i väntan på att polisens tekniker ska anlända för att göra en teknisk undersökning.
– Vi har skrivit ärendet som mordbrand för spridningsriskens skull, då det kunde ha tagit sig i hotellet, säger Annika Lindvall, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Lund.
Ingen misstänkt gärningsperson är gripen.
Gå till toppen