Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HSBC byter vd och skär bort 4 000 jobb

Den brittiska bankjätten HSBC byter ut sin vd och flaggar för att cirka 4 000 tjänster, motsvarande två procent av arbetsstyrkan, ska skäras bort.

HCBC:s vd John Flint avgår. Arkivbild.Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Beskeden följer på en delårsrapport där HSBC redovisar en rejäl vinstökning under första halvåret 2019. Men framtidsutsikterna har förmörkats, enligt styrelsen.
– Styrelsen anser att en förändring är nödvändig för att möta de utmaningar vi står inför och kunna fånga viktiga möjligheter framför oss, säger ordförande Mark Tucker.
John Flint, som nu lämnar vd-posten, tog över rodret för en av Europas största banker i februari 2018, efter att ha jobbat i banken sedan 1989, och sågs då som ett säkert kort för vd-posten.
Flint har velat öka bankens lönsamhet genom att bland annat dra ner på investment-området. I stället har hans strategi inkluderat investeringar på upp till 17 miljarder dollar i områden som teknik och Kina.
Samtidigt med nyheten att Flint lämnar vd-posten så släppte banken en tidigarelagd halvårsrapport, som visar en bruttovinst nästan 16 procent högre än samma period förra året. Man kommer också att fortsätta med sitt återköpsprogram som inleddes 2016. Banken meddelar att man kommer att köpa tillbaka aktier för ytterligare en miljard dollar, motsvarande 9,6 miljarder kronor.
Analytiker har hållit ögonen på just återköpsprogrammet och en paus hade uppfattats som ökad försiktighet hos styrelsen.
Gå till toppen