Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Inte enkelt att bära någon annans barn.

Att bära någon annans barn kan vara känslomässigt omskakande.Bild: Gorm Kallestad
För den som vill skaffa barn är det mycket som ska klaffa. Det gäller att hitta rätt partner i tid – alternativt att ha råd och möjlighet att låta sig insemineras – och att ägg, spermier och livmoder fungerar som de ska. När någon av delarna brister kan i flera länder surrogatmödraskap vara ett alternativ. I Sverige är det dock inte tillåtet.
Men det kampanjar just nu Moderaterna för att ändra på. De vill att Sverige ska tillåta altruistiskt surrogatmödraskap där ingen ekonomisk ersättning förekommer. Kampanjens motto är "Min mage. Mitt val. Ert barn."
Frågan splittrar de politiska partierna. Moderaterna har med sig Liberalerna och Centerpartiet. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill alla ha kvar dagens förbud. Miljöpartiet vill låta utreda altruistiskt surrogatmödraskap och därefter ta ställning till om det ska vara tillåtet.
Att bära och föda en annan kvinnas barn är inte okomplicerat. Men det är det få som hävdar.
Det finns en risk att kvinnor utnyttjas, att fattiga kvinnor inte har råd att säga nej eller att surrogatmamman ångrar sig på vägen.
De partier som är för ett altruistiskt surrogatmödraskap poängterar att sådant endast ska vara tillåtet om surrogatmamman inte får betalt. Men även i dessa fall kan påtryckningar av olika slag förekomma. I länder där enbart altruistiskt surrogatmödraskap är tillåtet förekommer det att fattiga kvinnor låtsas vara vänner till familjen, vilket skapat en svart marknad där dessa kvinnor riskerar att bli rättslösa.
Det svenska förbudet leder dock till att svenska par vänder sig till kliniker och förmedlingar i utlandet. Exempelvis i Indien eller på närmare håll, i Georgien eller Ukraina. Då är möjligheterna att kontrollera att kvinnor inte utnyttjas sämre, för att inte säga obefintliga.
Huruvida surrogatmödraskap borde vara tillåtet har utretts på uppdrag av regeringen så sent som 2016. Utredningen landade i att det inte borde vara tillåtet, bland annat för att risken för påtryckningar är så stor. Men också för att det är svårt att på förhand veta hur det kommer att kännas att bära ett barn åt andra och sedan lämna ifrån sig det.
Moderatledaren Ulf Kristersson argumenterar för att surrogatmödraskap ska vara tillåtet därför att kvinnan har rätt till sin kropp och ska ha friheten att hjälpa en anhörig eller vän att skaffa barn.
Utredningen drog tvärtemot slutsatsen att en anledning till att surrogatmödraskap inte bör vara tillåtet är att det skulle hota kvinnans självbestämmanderätt; att göra abort eller att själv behålla barnet efter födseln om hon ångrade sig.
Som sagt, frågan är komplicerad.
Trots utredningens slutsatser vägrar debatten att lägga sig. Par, heterosexuella såväl som homosexuella, fortsätter att söka surrogatmödrar i utlandet, trots kostnaderna, trots osäkerheten. Det säger något om hur djup människors längtan efter barn kan vara.
Gå till toppen