Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Jag fick hjälp direkt – det här är inte en kollaps

Anders Palm kom till akuten med synbortfall i ett öga. Efter bara en stund hade han fått hjälp.Bild: Ingemar D Kristiansen
Göteborgs-Posten har berett Alice Teodorescu – tidigare politisk chef i tidningen, nu huvudsekreterare för Moderaternas arbete med nytt idéprogram – utrymme att, som Moa Berglöf i Sydsvenskan 18 juli uttrycker saken, ”gnälla om samhällskontraktets kollaps”.
Mot Alice Teodorescus gnäll vill jag ställa det jag upplevt klockan 20 förra onsdagen till klockan 16 förra torsdagen.
Vid 18-tiden i onsdags drabbades jag av synbortfall i vänster öga, som jag efter titt i Vårdguiden misstänkte bero på näthinneavlossning. Tog vid 20-tiden stadsbuss. Gratis då i Malmö för oss lokalt boende som fyllt 70. Åkte till kvällsakuten vid Södervärn. Fick vänta cirka tio minuter på läkare, för vilken jag fick göra en del rörelser, varefter han gick för att telefonkonsultera en ögonläkare. Deras preliminära diagnos pekade mot samma håll som min, men för att utesluta propp i hjärnan skulle jag skiktröntgas.
Blev därför ledsagad till medicinakuten, varifrån jag efter en kort natt transporterades till röntgenavdelningen för CT-scanning.
Tillbaka på medicinakuten kom negativt, det vill säga för mig positivt, röntgenbesked. Fick vila i en riktig säng i en riktig sjuksal, god middag efter mitt val och besked om transport att avgå till ögonkliniken klockan 13.45.
Där blev jag klockan 14 under en dryg timme testad, undersökt och behandlad av sjuksköterska och två ögonläkare. Diagnosen blev den förväntade med beskedet att jag dagen efter skulle få besked om tid för operation inom sju dagar på ögonkliniken i Lund. Sedan skrevs jag ut från medicinakuten, tog en buss och var hemma vid 17-tiden.
Är detta samhällskontraktets kollaps, Alice Teodorescu?

Anders Palm

Bunkeflostrand
Gå till toppen