Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Vi skulle gärna ha fler deltagare från utanför Rosengård”

I stekande sol på Rosengårds IP fostras Malmös nästa Zećira Mušović och Markus Rosenberg. Ett 40-tal barn deltar i denna veckas fotbollsskola.
– Sammanhållningen är det bästa med fotboll, säger 12-åriga Mariam El jafawi.

Det är intensiva femminuters-matcher på Rosengårds IP. Från vänster Begza Iremet. Hamza Daoud, Mihailo Pavlovic och Ammar Asani.Bild: Moa Dahlin
”Bra pass Mido! Fortsätt så!”
Ledaren Ahmed Zreim ropar ut instruktioner och beröm till killarna som lirar fem mot fem på småmål på konstgräset.
Spelaren som slog den fina passningen är 11-årige Mido Ramadan som bär samma tilltalsnamn som den egyptiske storstjärnan som en gång i tiden konkurrerade ut Zlatan Ibrahimovic.
Den yngre versionen av Mido har låg tyngdpunkt, skyddar bollen med kroppen – och rör sig så fort han passat.
– Vi tränar mycket teknik och passningsspel. Det är både fotboll och lek, säger Ahmed Zreim.
Ledaren Ahmed Zreim delar ut västar till det rosa laget. Gul Noureddin till vänster.Bild: Moa Dahlin
Det är fjärde året i rad som bostadsbolaget Victoria park och FC Rosengård arrangerar fotbollsskola. På förmiddagarna är det barn mellan 7-11 år – efter lunch kommer de äldre mellan 12-14 år.
Det är gratis. Krävs ingen föranmälan. Och man kan komma och gå som man vill.
– De flesta av ungdomarna bor i närområdet och finns redan i vår föreningsverksamhet, säger Ahmed Zreim.
– Vi skulle gärna ha fler deltagare från utanför Rosengård. Det vore bra för integrationen.
Majoriteten av deltagarna under måndagen är killar. När Sydsvenskan är på plats kör en handfull tjejer teknikträning – innan det är dags att blandas med killarna för att spela tvåmål.
– Jag tror det handlar om att nå ut med informationen, säger ledaren Jenny Sjöstrand som jobbar som ungdomskoordinator för FC Rosengård.
Jenny Sjöstrand är en av ledarna på fotbollsskolan och är till vardags ungdomskoordinator på FC Rosengård.Bild: Moa Dahlin
Tidigare i år var hon med och drog igång spontanfotboll för flickor i åldern 7-11 år på tisdagseftermiddagar på Rosengård. Första gången kom 20 tjejer. Andra gången 60. Och vid nästa tillfälle 80 flickor.
– En del av dem kom just för att det är spontanfotboll. Medan andra vill ha matcher och träningar och möta andra lag. Det gäller att tillmötesgå båda grupper, säger Jenny Sjöstrand.
12-åringarna Mariam El Jafawi, Rosita Ibrahim och Leila Abdo tillhör dem som övergått till organiserad fotboll.
– Jag gillar fotboll för hur man kommunicerar och behandlar varandra. Vi är som en familj. Vi vinner och förlorar tillsammans, säger Mariam El Jafawi.
– Jag gillar mest att dribbla, säger kompisen Rosita Ibrahim som har FC Rosengårds målvakt Zećira Mušović som förebild.
– Jag gillar fotboll för hur man kommunicerar och behandlar varandra. Vi är som en familj. Vi vinner och förlorar tillsammans, säger Mariam El Jafawi.Bild: Moa Dahlin
Fotbollsveckan avslutas på torsdag med turnering.
– Det brukar bli veckans höjdpunkt. Man kan anmäla sitt lag under hela veckan. Välkomna, säger Ahmed Zreim.
Gå till toppen