Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kustbevakningen rycker in på Malmöfestivalen

När Malmöfestivalen drar igång på fredag kommer hela området vara kameraövervakat – med poliser som tittar på materialet live på kvällar och nätter. Och även Kustbevakningen bidrar.

Konsert med The Hives på Stortorget under Malmöfestivalen förra året.Bild: Patrick Persson
Att Malmöfestivalen omgärdas av omfattande onlineövervakning är inget nytt för årets festivalvecka – däremot att hela området nu ska filmas.
– Det handlar bland annat om att vi kan se publikströmningarna vid de stora spelningar på Stortorget. Om det är så mycket folk att vi måste stänga av torget eftersom det är fullt, säger polisens insatsledare Mathias Nilsson.
– Men vi upptäcker även brott i folkhaven. Slagsmål som blossat upp eller sexuella trakasserier. Eller att vi letar efter människor med vissa signalement.
Vid ett antal tillfällen har kamerorna även använts för att söka efter barn som tappats bort av sina föräldrar, tillägger kollegan Eddie Rosander.
Andra blåljusnyheter inför festivalen är att Kustbevakningens personal har fått ökade befogenheter och kommer att hjälpa till.
– De kommer att finnas i kanalen och hamnen men även på land. De har numer rätt att gripa folk och avvisa människor som stör ordningen, säger Mathias Nilsson.
Mycket fokus har de senaste festivalerna lagts på det preventiva arbetet mot sexuella ofredanden framför konsertscenerna. Detta ledde till en topp med drygt 30 anmälningar år 2017 – men som minskat festivalerna därefter.
Det kommer återigen att finnas civila väktare och ordningsvakter i publikhaven och på podier för att arbeta preventivt – men även för att kunna gripa in.
Mathias Nilsson trycker på hur viktigt det är att omedelbart anmäla om du utsatts för något.
– Av de sex händelser som anmäldes direkt på plats ifjor kunde vi gripa fem misstänkta gärningsmän, säger han.
Men av de handfull anmälningar som skedde i efterhand lyckades polisen inte med något gripande.
Mathias Nilsson har jobbat med Malmöfestivalen sedan år 2004. Han poängterar att det knappast var bättre för.
– Det var stökigare då. Mycket mer fylla och slagsmål – men också fler poliser ute. Särskilt sent på kvällarna.
– Förra årets festivalen räknade vi på 1,4 miljoner besökare. Under hela veckan gjordes sex misshandelsanmälningar, vilket är en mycket låg siffra.
Mathias Nilsson tror att utvecklingen bland annat beror på det preventiva arbetet ihop med civila väktare och ordningsvakter.
Gå till toppen