Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev: Svar till Carl Rudbeck

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Med andra ord är tillbaka efter sommarpausen. Välkommen att höra av dig med kommentarer till det som publiceras på Opinion. Inläggen ska inte vara längre än 1 500 tecken.
Heidi Avellan
Rudbeck talar inte för vanligt folk
Så har Carl Rudbeck fått ytterligare en krönika på sitt tröttsamma standardtema ”eliten mot folket” publicerad (5/8) där vi läsare som vanligt får ta del av hans halvkvädna konspirationsteorier. Denna gång är det ”rättänkande, vackra och goda människor” som hamnar i skottlinjen eftersom de har uppmärksammat den pågående klimatkrisen. Rudbecks tes är att eliten vill hålla folket borta från flygresor, inte för att det behövs ur klimatsynpunkt, utan för att just hålla folket borta från elitens hävdvunna privilegium att kunna resa fritt.
Rudbeck sällar sig till skaran av intellektuella latmaskar som tycker att det är någon annan någon annanstans som ska fixa problemen. För vad gör det om vi tar flyget till Thailand när det ju ändå släpps ut koldioxid från kolkraftverk i Kina? Vi kan ju till och med må bra av en sådan resa? Då är det bättre att någon annan fixar sina problem så att vi kan fortsätta nöjesflyga.
Nej, Rudbeck talar inte för ”vanligt folk” eller som han uttrycker det, ”de fula, fattiga, förtappade och beklagansvärda”. Rudbeck talar istället för den elit i väst som utgör runt 10 procent av jordens befolkning och som han tycker kan fortsätta skita ner som vanligt eftersom de mår bra av det.
Jag håller med om att ny teknik ensamt i form av Teslabilar eller annat inte kommer att ta oss ur klimatkrisen. Det är förändrade levnadsvanor i kombination med ny teknik som kan lösa problemet. I Kina såväl som här hemma i väst. Och både vanligt folk såväl som Rudbecks suspekta, men odefinierade ”elit” kommer att få vara med och bidra.
Peder Andersson
Svar: Det tycks ha undgått Peder Andersson att just konflikten mellan eliten och folket, mellan Davosmänniskan och massan, definierar en stor del av dagens politik. Det är ingen konspirationsteori utan vår tids version av klasskampen.
Andersson nämner de 10 procent i väst som han menar smutsar ner jorden – jag vill inte smutsa ner språket genom att upprepa Anderssons vulgära ordval. Men det är just i vår del av världen som vi är mest miljömedvetna och gör något för att åtgärda situationen. Och det sker bäst genom ny och innovativ teknik, inte genom att skölja ur mjölkpaket eller sluta flyga.
Carl Rudbeck
Käre Carl!
I ditt inlägg i klimatdebatten (5/8) nämnde du att klimatförändringar är ett problem. Det är bra. Din invändning verkar vara att rika miljöaktivister vill förmena fattiga de nöjen som tidigare varit få förunnade. På lokal nivå lever vart fjärde barn i Malmö i fattigdom enligt en rapport från Rädda Barnen (2018). På global nivå var enligt FN 821 miljoner drabbade av svält 2017. Jag tror inte att det är dessa människor miljörörelser är ute efter att trycka till när de försöker skapa opinion kring klimatet. Tvärtom verkar miljöaktivister vilja påverka politiska beslut för att det inte ska vara de bättre bemedlade förbehållet att ha råd med klimatsmarta val.
Om du accepterar att klimatförändringar är ett problem vill jag gärna tro att du köper det rådande forskningsläget: att det är de utsläpp vi människor i allt högre takt har genererat de senaste par hundra åren som lett till dessa klimatförändringar. Är det inte då ett problem att Baliresor blivit ett ”folknöje”, och om nu forskarna kommit fram till att det är människan som haft denna påverkan på klimatet. Var annars skulle skulden ligga?
Du kanske undrar nu om jag är en sådan där extrem typ. Själv ser jag mig som en rätt vanlig person. Lärare. Mamma och fru. Malmöbo. Som jag ser det har jag ett val att göra. Antingen stoppar jag huvudet i sanden och skiter i vilka konsekvenser mitt handlande kan få, eller så försöker jag som individ ta lite personligt ansvar, som till exempel genom att börja engagera mig i en miljörörelse.
Kom ihåg att du är också välkommen att göra mer om du upplever att den där enda Thailandresan inte gör tillräckligt stor skillnad.
Camilla Lindskoug
Gå till toppen