Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Osäkert ekonomiskt läge. Medan handelskriget hotar.

Mörkare läge för finansminister Magdalena Andersson (S).Bild: Adam Ihse /TT
Det är ingen vidare munter prognos Konjunkturinstitutet presenterar inför nästa år. Såväl Sveriges BNP som sysselsättningen och det offentliga sparandet sjunker, och stämningen i den svenska tillverkningsindustrin tyder på att exporten minskar, berättade KI vid en presskonferens på tisdagen.
Den högkonjunktur som har präglat åren efter den långdragna finanskrisen ebbar gradvis ut, även om det ännu inte är tal om någon kris.
"Det är nu tydligt att den svenska ekonomin har gått in i en avmattningsfas", skriver KI i prognosen, och varnar samtidigt för att höstens regeringsbudget väntas innehålla stora ofinansierade utgifter som bland annat hindrar Sverige från att uppnå det överskottsmål som ska hjälpa till att hålla statsfinanserna i balans.
Tisdagens dystra spaning kommer i ett turbulent politiskt världsläge, som förstås påverkar ett så omvärldsberoende land som Sverige.
Handelskriget mellan USA och Kina trappas upp för varje dag. I förra veckan meddelade USA:s president Donald Trump att landet kommer att införa fler och högre tullar på kinesiska varor så länge inget handelsavtal nås. Kina svarade snabbt: lät sin valuta tappa i värde och uppmanade till bojkott av amerikanska jordbruksvaror. Och världens börser reagerade i sin tur med ett rejält fall under måndagen.
De nya anklagelserna från amerikanskt håll om kinesisk valutamanipulation ser knappast ut att föra parterna närmare varandra.
Storbritannien går allt närmare en så kallad hård Brexit – ett avtalslöst utträde ur EU – sedan den nye premiärministern Boris Johnson deklarerat att landet oavsett avtal eller inte lämnar den sista oktober. Varningar kommer nu från flera håll att företagen i EU fortfarande står oförberedda inför det stundande kaoset. Hur kommer handeln med ett Storbritannien utanför EU att se ut? Ingen vet.
Och så de växande spänningarna i Mellanöstern, med sanktioner mot Iran och oroligheter i det för oljeexporten strategiskt viktiga Hormuzsundet som tändbloss. Det är svårt att bedöma sanningshalten i Donald Trumps påstående att han i början av sommaren var endast ett knapptryck ifrån en amerikansk flygattack mot Iran – men det råder ingen tvekan om att läget är oerhört känsligt och att världen har att vänta sig nya angrepp, från båda sidor.
"Osäkerheten ligger som en våt filt över utvecklingen", säger Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl till Dagens Nyheter.
Mitt i detta befinner sig Sverige. Med en ekonomi helt beroende av export, och därmed också påverkade av allt som sker runt om oss.
Vilket är då Sveriges manöverutrymme i en värld som just nu präglas av det värsta marknaden vet – oförutsebarhet och osäkerhet?
I slutet av augusti samlas regeringen för sedvanliga budgetförhandlingar på Harpsund. En gissning är att finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att peka på att den starka svenska ekonomin, med låg statsskuld, ger utrymme för satsningar och investeringar också i en eventuell lågkonjunktur. Hon kommer troligen också att ignorera KI:s varningar om ofinansierade budgetsatsningar. Det är trots allt regeringens första egna budget som ska läggas fram i höst.
Men är det något Konjunkturinstitutets prognos visar så är det att utvecklingen de kommande åren trots allt inte ligger i händerna på den svenska finansministern. Den svenska ekonomin är till största del beroende av de ledare som just nu med protektionistiska strömningar i ryggen använder handel och ekonomi som vapen för att få sin vilja igenom. Det är djupt oroväckande.
Gå till toppen