Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Självsäkert Way Out West kör på som vanligt

Artistavhopp och ökande konkurrens är inget som oroar Way Out West. Göteborgsfestivalen satsar som vanligt på jämställdhet och klimatarbete. I år ska man hjälpa besökarna att göra mer hållbara val – även hemma. – Förhoppningsvis kan vi inspirera andra evenemang till att gå samma väg, säger grundaren Ola Broquist.

Konkurrensen från andra stadsfestivaler har blivit tuffare med åren men Way Out West kör på som vanligt. Arkivbild.Bild: Adam Ihse/TT
Augusti har just börjat, snart ska världsartisterna inta Slottsskogen och andelen stockholmare i Göteborg öka explosionsartat. Det är dags för Way Out West. Festivalen som har funnits sedan 2007 har i år drabbats av ett par tunga avhopp. Broken Social Scene tvingades ställa in sin medverkan på grund av sjukdom och i juli meddelades det att det stora affischnamnet Cardi B hoppade av.
– Det går upp och ner de här grejerna. Vissa år så blir det så här att några ställs in, det har alltid varit så i festivalers historia, säger Ola Broquist, en av grundarna av festivalen.
Han uppger att biljettförsäljningen har gått fint som vanligt, trots att ingen av dagarna har sålt ut ännu. Men det är inget som oroar.
– Det brukar nästan alltid sälja ut precis samma dag eller dagen innan, säger Ola Broquist.
Way Out West är känd för sitt arbete med hållbarhet och slopar i år alla engångsartiklar i plast, dryck serveras i plastglas av återvunnen plast och så satsar festivalen på att bli helt klimattransparent.
– Vi kommer att berätta hur mycket ölen, maten, toaletten, konserten och armbandet innebär klimatavtrycksmässigt, säger Patrick Fredriksson, medgrundare av festivalen.
Han menar att det har varit mycket prat om klimatkompensation de senaste åren (Way Out West planterade förra året träd), men att den egentliga lösningen är ökad kunskap.
– Till syvende och sist så blir ju vad vi gör på festivalen egentligen oviktigt, om du missförstår mig rätt. Det viktigaste är att du, när du sedan åker hem från festivalen och går in på din butik ska förstå att: ‘okej, om jag köper vegetariskt istället för kött eller vegansk mjölk istället för mjölk – om jag gör det valet så påverkar jag världen positivt, säger Patrick Fredriksson.
Utöver klimatarbetet satsar Way Out West även på jämställdheten. Det kommer att hållas så kallade Equalizer Talks, ledda av Linnea Henriksson, med intervjuer och samtal där jämställdheten i musikvärlden står i fokus.
Årets artistutbud består dessutom, för tredje året i rad, till hälften av kvinnor eller kvinnligt frontade band.
– Det känns bara som en självklar och egentligen enkel grej– men som tyvärr inte är självklar överallt. Det känns bara som att man lever i en konstant onödig nedsida om det inte är jämställt, säger Ola Broquist.
Sedan Way Out West arrangerades första gången har konkurrensen i Sverige hårdnat, med nya stadsfestivaler som Lollapalooza och Summerburst. Men det oroar inte Ola Broquist och Patrick Fredriksson nämnvärt.
– Konkurrens är alltid bra för det innebär att man måste stå på tårna själv och bli ännu bättre, säger Patrick Fredriksson och fortsätter:
– Det är ingenting som jag känner påverkar Way Out Wests unikhet för vi är i mångt och mycket någonting som ingen annan är. Vi är lite självsäkra när det gäller den biten faktiskt, säger han.
Även om det har tillkommit en del evenemang har vissa också försvunnit, påpekar Ola Broquist. Och dessutom menar han att live- och festivalpubliken har fortsatt att växa och i dag spänner över flera generationer. Något som är mer problematiskt för Way Out West är den svaga svenska kronan och den internationella konkurrensen.
– Internationellt så är det hårdare tryck och en hårdare konkurrens om artisterna nu än vad det var för tio år sedan, säger Ola Broquist.
Way Out West äger rum i Göteborg 8–10 augusti. Bland årets största dragplåster finns Stormzy, The Cure, Jorja Smith, Solange och Zara Larsson.
Fakta

Festivalens artister i urval

Torsdag 8 augusti: Zara Larsson, Blood Orange, Jorja Smith och Silvana Imam

Fredag 9 augusti: The Cure, Seinabo Sey, Veronica Maggio och Daniel Norgren

Lördag 10 augusti: Solange, Stormzy, Earl Sweatshirt och Miriam Bryant

Källa: Way Out West

Fakta

Engångsartiklar i plast som förbjuds

Way Out West blir fritt från engångsartiklar i plast enligt EU:s direktiv som antogs i mars i år.

Sakerna som förbjuds:

Plasttallrikar

Bestick och ätpinnar av plast

Sugrö̈r i plast

Lådor av polystyren för färdigmat som är menad att konsumeras direkt

Dryckesförpackningar och bägare av expanderad polystyren

Produkter av syrenedbrytbara plaster (oxo-plaster)

Bomullspinnar med plastpinne

Plastglasen på festivalen är tillverkade av 80% returpet från återvunna plastflaskor och har cirka 50% lägre koldioxidavtryck än nyplast. Efter användning kan de återvinnas som vanlig plast.

Källa: Way Out West

Gå till toppen