Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Stoppa matchen mot Israel på fredlig väg.”

För den breda rörelse som är för en rättvis fred kan Israels statsterrorism aldrig användas som ursäkt våld eller antisemitism. Det skriver Nils Littorin som är ordförande i Kommunistiska partiets Malmöavdelning och som deltog i den demonstration som hölls i samband med Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel 2009.

Davis Cupmatchen mellan Sverige och Israel i Malmö 2009 spelades utan publik efter ett beslut i stadens fritidsnämnd vars ordförande förklarade att nämnden inte ville riskera att spelare, funktionärer eller kommunens personal skulle komma till skada.Bild: Stig-Åke Jönsson
Adam Danieli, viceordförande för Fria Moderata Studentförbundet, och Marcus Björk, ordförande för den borgerliga studentföreningen Ateneum, beklagar att Davis Cupmatchen mellan Sverige och Israel i september tvingats flytta från Båstad till Stockholm på grund av säkerhetsskäl. Men ett större problem är att matchen spelas över huvud taget.
Sverige bör bojkotta idrottsutbyte med Israel så länge landets 52 år gamla och illegala ockupation av Gaza och Västbanken fortsätter. Israels politik beskrevs av USA:s förre president Jimmy Carter som apartheid och den senaste tidens rivningar av palestinska hem av den israeliska armén i Jerusalem har fördömts av såväl EU som FN som brott mot internationell lag. Protesterna mot Israels övergrepp är grundade i internationella resolutioner och mänskliga rättigheter.
Adam Danieli och Marcus Björk anklagar dem som står på rätt sida om internationell lag för antisemitism och våld och hänvisar till protesterna i Malmö kring Davis Cup-mötet mellan Israel och Sverige 2009. Arrangörerna av Stoppa matchen, däribland Kommunistiska partiet och Vänsterpartiet, tog kraftfullt avstånd från det oförsvarbara och kontraproduktiva våld som en minoritet svartklädda huliganer stod för.
Jag deltog själv på ett fredligt sätt, ropade slagord, höll en banderoll och lyssnade på tal. De maskerade kapade demonstrationen som bestod av tusentals andra fredliga demonstranter som ville visa sin avsky mot den israeliska ockupationen.
För den breda rörelse som är för en rättvis fred kan Israels statsterrorism aldrig användas som ursäkt för våld eller antisemitism. Tvärtom är dessa företeelser, utöver att vara motbjudande, den ammunition som ockupationens förespråkare behöver för att misstänkliggöra varje kritik av Israel.
År 1958 vädjade den sydafrikanska befrielserörelsen till omvärlden: Stöd oss i kampen mot apartheid genom att bojkotta Sydafrika. Världen svarade med en solidaritetskampanj som bidrog till att välta apartheidregimen. Adam Danielis föregångare i Moderaterna betraktade ANC och dess ledare Nelson Mandela som terrorister och som enda svenska riksdagsparti var de emot varje form bojkott. Rasism och massakrer ska varken få störa affärerna eller tennisen menade Moderaterna då, och upprepar Danielis nu, när ett annat förtryckt folk vädjar till världens samvete om bojkott.
Matchen 2009 borde ha stoppats, och den som stundar i september bör stoppas genom opinionsarbete och fredliga protester.

Nils Littorin

Nils Littorin är ordförande i Kommunistiska partiets Malmöavdelning.
Gå till toppen