Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Strålning ett hot mot astronauters hälsa

Resor till Mars planeras inom ett par decennier. På bilden en övning i öknen i Utah, USA, ett område som anses likna förhållandena på den röda planeten. Arkivbild.Bild: Rick Bowmer/AP/TT
Kosmisk strålning kan visa sig vara ett större hot mot astronauters hälsa vid långa rymdfärder än man tidigare trott, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion.
En studie där möss utsatts för låga doser strålning under ett halvårs tid visar försämringar i de områden av hjärnan som har med minne och inlärning att göra. Mössen som utsatts för strålning var också oftare oroliga och mindre sociala.
– Det är förvånande och ställer till en del problem eftersom det i värsta fall kan leda till kognitiva störningar hos astronauter, störningar som blir ganska allvarliga och påverkar deras framtid och även den uppgift de ska göra ute i rymden, säger Bo Stenerlöw, professor i biomedicinsk strålningsvetenskap vid Uppsala universitet, till radion.
Kosmisk strålning är farligare utanför jordens skyddande magnetfält och har länge setts som ett av de största hoten mot astronauters hälsa vid långa rymdfärder, exempelvis de resor till Mars som planeras inom ett par årtionden.
Gå till toppen