Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Talibanerna varnar afghaner inför valet

Afghanska kvinnor deltar i ett kampanjmöte för president Ashraf Ghani, som söker nytt förtroende i september.Bild: Rafiq Maqbool/AP/TT
Talibanrörelsen varnar afghaner för att delta i valsammankomster och hotar med att attacker kan ske inför det planerade presidentvalet i september.
Talibanerna skriver på sin hemsida att de kommer att ”motsätta sig den här teatern och skenprocessen” fullt ut.
Beskedet kommer samtidigt som samtal pågår i Qatars huvudstad Doha mellan USA och talibanerna, för att få ett slut på nästan 18 år av krig i Afghanistan.
Tidigare val har skakats av flera blodiga dåd från talibanerna och andra rebellgrupper i landet, allt för att underminera den bräckliga afghanska demokratin. Upptakten inför valet den 28 september har inte varit något undantag, och juli blev den blodigaste månaden i Afghanistan sedan maj 2017 då 1 500 civila skadades eller miste livet, enligt FN.
Många observatörer tror att valet kommer att skjutas fram på nytt – det har redan skett två gånger – för att om möjligt ge tid för en fredsuppgörelse mellan USA och talibanerna.
Gå till toppen