Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Arbetsgivarna behöver ta ansvar för att arbetsmiljön i butikerna ska bli säkrare.”

För den som arbetar i butik finns numera en ständig risk att utsättas för rån, hot och våld. Det i kombination med hög arbetsbelastning, låg bemanning och otrygga arbetsvillkor utgör en pressande och stressande arbetsmiljö, skriver Per Bardh, Handelsanställdas förbund.

Att utsättas för ett rån är alltid en skrämmande situation, men även besvärliga kunder kan bli hotfulla, skriver Per Bardh.Bild: Patrick Persson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Handelsanställdas förbund tycker som Per Geijer och 
Marie Enhörning, företrädare för arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, att det måste bli möjligt att porta besvärliga och hotfulla personer från butiker och att en lagändring måste ske snabbt (Aktuella frågor 1/8). Men det behövs också en översyn av arbetsvillkoren för de anställda. Alltför många jobbar idag ensamma och är extra utsatta för rån, hot och våld.
För den som arbetar i butik finns numera en ständig risk att utsättas för rån, hot och våld. Situationer som i värsta fall kan bli riktigt hotfulla. Det i kombination med hög arbetsbelastning, låg bemanning och otrygga arbetsvillkor utgör en pressande och stressande arbetsmiljö.
Att utsättas för ett rån är alltid en skrämmande situation, men även besvärliga kunder kan bli hotfulla. Det kan handla om allt från förtäckta och direkta hot till sexuella trakasserier.
Ensamarbete och vetskapen om att vara utsatt är ingen bra kombination.
Inom handeln riskerar 13–20 procent av alla som arbetar ensamma i butik att hamna i otrygga eller riskfyllda situationer varje vecka, enligt en rapport som Handels utredningsgrupp tog fram 2016.
Risken att råka ut för trakasserier och hot från kunder ökar också vid arbete på kvällar och nätter.
Idag räknas butiker som platser där allmänheten anses ha tillträde. Personer som upprepade gånger trakasserar de anställda kan alltså inte ens av domstol förbjudas att besöka en butik. Så kan det inte få vara och därför kräver vi en lagändring.
Våren 2018 tillsatte regeringen en utredning för att undersöka om kunder som begått upprepade eller allvarliga brott ska kunna portas från offentliga miljöer som butiker och simhallar. Utredningen presenterades i januari i år. Remisstiden gick ut i juni och nu analyserar justitiedepartementet svaren innan regeringen tar ställning.
Vi hoppas att regering och riksdag inte låter ekonomiska intressen gå före människovärdet. Det är minst lika viktigt att ta hänsyn till de anställdas trygghet och rätt till en säker arbetsplats fri från sexuella trakasserier, övergrepp och våld som vilken annan arbetsplats som helst.
Ska handeln vara en attraktiv bransch att arbeta och utvecklas i, krävs samhällsinsatser som säkerställer trygga arbetsplatser. Även arbetsgivarna behöver ta sitt ansvar för att arbetsmiljön i butikerna ska bli säkrare.

Per Bardh

Per Bardh är avtalssekreterare och enhetschef för arbetslivsenheten inom Handelsanställdas förbund.
Gå till toppen