Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dansk fläskexport kan gynnas av handelskrig

Handelskriget mellan Kina och USA skapar osäkerhet på marknaden. Men på kort sikt kan det gynna dansk grisproduktion. Arkivbild.Bild: Michael Probst/AP/TT
Handelskriget mellan Kina och USA skapar osäkerhet på marknaden. Men inte alla förlorar på kriget, för danska fläskköttsexportörer kan det betyda nya exportmöjligheter.
– När en stor exportör försvinner ger det plats åt andra. När de kinesiska verksamheterna nu inte längre vill köpa från USA finns det plötsligt en lucka på den kinesiska marknaden, säger Jan Laustsen, områdesdirektör på Landbrug og Fødevarer.
Och i den luckan finns det plats för danskt fläskkött. Han anser att det i första hand är de stora exportörerna Danish Crown och TIcan som gynnas av handelskriget mellan stormakterna.
Samtidigt påminner han om att de amerikanska varorna nu måste säljas på andra marknader vilket kan leda till hårdare konkurrens för dansk fläskkött i andra länder.
Gå till toppen