Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: De äldre som kan äta på restaurang är inte många

Hade ni tagit bort skolmaten så lovar jag att det blivit ett ramaskri, skriver Petra Rix med Lomma kommun som adress.Bild: Albin Brönmark
Tack Frida Kristensson för ditt svar den 11 juli 2019.
Vad menas med hjälp till och från närliggande restaurang? Hemtjänstens personal kunde inte svara på frågan.
Efter kontakt med kommunens biståndshandläggare så framgår det att brukaren måste kunna gå själv eller kunna skjutsas i rullstol av hemtjänstpersonal, till restaurangen. I praktiken är det endast aktuellt för de som bor mycket nära Restaurang Havsblick i Lomma. Detta innebär att alternativet ”restaurangbesök” faller bort för alla övriga i Lomma och samtliga i Bjärred.
Vad avser alternativet ”hjälp med matlagning i hemmet”, så har jag i artikeln förklarat att det är en teoretisk papperslösning som inte fungerar i praktiken. I verkligheten så består hjälpen i att hemtjänstpersonalen till exempel blandar pulvermos med varmvatten från kökskranen!
Frida Kristensson menar vidare att många är nöjda med kommunens äldreservice. Men i Öppna jämförelser som Sveriges kommuner och landsting, sammanställt för 2017-2019 (Kolada) får kommunen bottenbetyg.
Efter kommunens övertagande från Attendo av hemtjänsten den 1 mars 2019, har det inte blivit bättre, tvärtom! Skyll inte på inkörningsproblem, ni har haft lång tid på er att förbereda övergången och göra förbättringsåtgärder.
Alla de som är i behov av ett mål lagad näringsriktig mat om dagen, behöver få matfrågan löst omgående.
Frida Kristensson säger att en förändring eventuellt är på gång till hösten. I samtal med insatta i ärendet så vet man inte när, om eller hur en förändring kan ske.
Jag skjuter inte budbäraren Frida Kristensson eller någon av er andra tjänsteman. Ni agerar endast utifrån politikernas direktiv. Detsamma gjorde Attendo.
Däremot är biståndshandläggarna utbildade i socialtjänstlagen och har till uppgift att säkerställa att kommunen följer lagen. Anser Frida Kristensson att matfrågan uppfyller lagstiftningen avseende skälig levnadsnivå, välbefinnande och värdigt liv enligt socialtjänstlagen 4 kap. 1§, SoL samt 5 kap. 4§, SoL?
Jag riktar min kritik mot socialnämndens ordförande Susanne Borgelius samt övriga förtroendevalda politiker i socialnämnden, Lomma kommun och vill att ni agerar omgående. Det krävs en ändring nu! Om ni inte har förstått situationens allvar, så tycker jag att ni skall wallraffa i verklighetens hemtjänst, träffa brukarna och varje dag laga en god varm lunch/middag till dem på 15-20 minuter.
Politiker, kom ihåg att alla med hemtjänst, trots hög ålder eller handikapp, har sin rösträtt kvar. Samma gäller för oss alla anhöriga, grannar, vänner och kommuninvånare som fortfarande klarar oss själva, även vi kan påverka vår egen framtid med vår rösträtt. Om ni politiker respekterar medborgarna, så börja lyssna på oss!
Hade ni tagit bort skolmaten så lovar jag att det blivit ett ramaskri, trots att föräldrar har en målsmans ansvar att se till att sitt barn får näringsriktig mat och kan äta sig mätt.
Våra äldre och sjuka har ingen målsman som kan tillgodose deras behov.

Petra Rix

Gå till toppen