Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En död och 100 gripna i spänt Kashmir

En person har dött och minst 100 har gripits i Kashmir efter Indiens beslut att dra tillbaka delar av regionens självstyre. Utegångsförbud och stor militär närvaro har gjort miljonstaden Srinagar tyst och öde, men under ytan kokar missnöjet.

Indiska soldater patrullerar i Kashmirs största stad Srinagar. Arkivbild.Bild: Mukhtar Khan/AP/TT
En tonårig pojke som jagades av polis hoppade på onsdagen ned i floden Jhelum, som flyter genom Kashmirs största stad Srinagar, och drunknade, rapporterar Huffington Post.
Minst 100 personer, inklusive politiska ledare och aktivister, har gripits efter det att de bedömts som hot mot freden.
Trots att ett strikt utegångsförbud förlamat staden, som fyllts av poliser, militärer, vägspärrar och taggtråd, har sporadiska protester blossat upp.
På måndagen drog Indiens regering tillbaka delar av Kashmirs självstyre, efter ett trettioårigt separatistiskt uppror som kostat tiotusentals liv.
Det innebär bland annat att regionen inte längre får stifta egna lagar, och nu råder spänd fruktan inför vad som ska hända härnäst.
– Vi vet att Kashmir kokar, våldet kommer att explodera men vi vet inte när. Jag vet inte hur utegångsförbudet kan lyftas utan en våg av protester, säger en källa inom säkerhetstjänsten.
En boende i Srinagar säger:
– Inte i mina vildaste drömmar trodde jag att Indien någonsin skulle göra så här mot oss. Jag har förlorat varje uns av tilltro till indisk demokrati och det finns en känsla av hat gentemot dem nu.
En annan stadsbo ger uttryck för den känsla av identitetslöshet som Indiens drag inneburit för många invånare i regionen där en majoritet av befolkningen är muslimer.
– Vi är dömda, vi förlorade vår identitet i dag... vi kände oss aldrig som indiska medborgare, men nu är det här ”officiellt” Indien, säger han.
Pakistan, som också gör anspråk på regionen, har reagerat kraftigt efter Indiens tilltag. På onsdagen kastade det ut Indiens sändebud till landet och införde handelsstopp.
– Vi kommer att kalla tillbaka vår ambassadör från Delhi och skicka tillbaka deras, säger utrikesminister Shah Mahmood Qureshi i ett tv-sänt uttalande.
Den pakistanska regeringen har också meddelat att man kommer att ta upp Kashmirfrågan i FN:s säkerhetsråd.
Liksom Pakistan har Kina, som också gör anspråk på delar av Kashmir, kraftigt protesterat mot Indiens beslut.
Fakta

Konflikten om Kashmir

Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947. Kina kontrollerar också en mindre del.

Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela territoriet.

Sedan 1989 har ett flertal separatistgrupper stridit mot indiska soldater i regionen. Många vill se ett enat Kashmir, antingen under pakistanskt styre eller som ett oberoende land.

Konflikten i Kashmir har pågått under årtionden, men har flammat upp under det senaste året. 2018 blev det blodigaste året på ett årtionde i Kashmir. Då dödades 586 personer i området. Nästan hälften var stridande separatister, men även 160 civila, varav 31 barn, fick sätta livet till.

Första halvåret 2019 dödades fler än 300 personer i Kashmir, vilket var fler än första halvan av 2018.

Det dekret som nu mötts av kraftig kritik innebär att stora delar av artikel 370 i Indiens grundlag stryks och bestämmelserna kring den indiskhållna delen av Kashmir skrivs om så att delstaten Jammu–Kashmir klyvs i två delar med mindre autonomi än i dag.

Förslaget innebär också hävandet av ett förbud mot att personer som är bosatta utanför Jammu och Kashmir får köpa fastigheter.

Källor: JKCCS, Reuters, AFP

Gå till toppen