Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gratis tandvård för hemlösa och utsatta på ny mottagning

Nu har Skåne Stadsmission slagit upp dörrarna till sin nya tandläkarmottagning, med tandläkare, tandsköterska och nyrenoverad lokal.
– Vi vet att behovet är stort, så det känns bra att vi äntligen kan öppna, säger Ann Norén, enhetschef för Stadsmissionshälsan.

Tandläkaren Minh Le och tandsköterskan Annelie Cartner Lund arbetar på Skånes Stadsmissions nya tandläkarmottagning.Bild: Hussein El-alawi
Skånes Stadsmission har haft tandläkarmottagning tidigare, men den stängdes för ett par år sedan för renovering. Nu har den nya mottagningen varit igång i en vecka. Tre timmar i veckan är en tandläkare på plats, liksom tandsköterskan Annelie Cartner Lund.
Mottagningen erbjuder akut tandvård och enklare behandlingar, och vänder sig till människor som är hemlösa eller utsatta, som kanske inte har råd med tandvård eller som inte vågar gå till den vanliga tandvården.
– De som kommer hit har oftast större behov av tandvård, och därför tar det längre tid i jämförelse med den allmänna tandvården där en vanlig undersökningen tar ungefär 15-20 min, säger Minh Le, som delar på tandläkartjänsten med sin kollega Jamie Punja.
Förutom behandlingar är tanken att personalen på tandläkarmottagningen ska kunna hjälpa en del patienter vidare till den offentliga tandvården. Ibland kan socialtjänsten bidra till kostnader för tandvård, till exempel.
Men reglerna kring ersättning för tandvård är snåriga.
– Det är en djungel för oss. Och hur är det då inte för våra patienter, säger Ann Norén.
Bidragen till utrustning och drift kommer från företag, Rotaryklubbar och Region Skåne.Bild: Hussein El-alawi
Många har bidragit till att tandläkarmottagningen nu kan öppna. Företag har skänkt utrustning eller sålt den billigt. Ett par Rotaryklubbar i Malmö har gett bidrag till både utrustning och drift.
– Vi är tacksamma för alla bidrag vi kan få, säger Minh Le.
Tandläkarmottagningen drivs i ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Region Skåne, ett samarbete som också innebär visst ekonomiskt stöd.
I samma byggnad driver Skånes Stadsmission en hälso- och sjukvårdsmottagning med en sjuksköterska och en kurator. Där finns också den dagliga verksamheten Café David sedan många år tillbaka.
– Det är väldigt inarbetat och ger trygghet till dem som kommer hit, säger Ann Norén.
Gå till toppen