Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trump höll sig undan allmänheten i Ohio

På sin resa till platser drabbade av den gångna helgens massakrer har USA:s president Donald Trump och hans fru Melania landat i El Paso, Texas. Vid besöket i Dayton i Ohio tidigare under dagen mötte presidentparet räddningstjänst och anhöriga bakom stängda dörrar på ett sjukhus.

En minnesplats för de 22 som dog i helgens masskjutning i El Paso i Texas.Bild: Andres Leighton/AP/TT
När presidentplanet landade i Ohio möttes paret Trump av flera politiska och militära dignitärer, bland andra guvernör Mike DeWine och Daytons borgmästare Nan Whaley, rapporterar CNN.
En mängd demonstranter hade också samlats i staden. Med undantag för enstaka Trumpsupportrar var skyltarna och slagorden kritiska mot presidenten och vapenlagarna.
Några passade också på att pika Trump, som i måndags hänvisat till ”de som dog i Toledo” när han pratade om skjutningen i Dayton. Toledo ligger 24 mil norr om Dayton.
”Välkommen till Toledo!” stod det på några av demonstranternas skyltar. ”President Cheeto (ostbåge), we're not Toledo!” löd ett annat budskap.
Under sitt besök i Dayton gjorde presidentparet inga framträdanden inför allmänheten. De besökte vård- och räddningspersonal och några av offrens anhöriga bakom stängda dörrar på sjukhuset.
Efter drygt tre timmar gick de åter ombord på presidentplanet och flög till El Paso, platsen för masskjutningen där 22 personer dödades i lördags, ett halvt dygn innan 9 offer plus gärningsmannen dödades i Dayton. I Texas har resan på förhand mötts av stark kritik.
– Han borde inte komma hit när vi sörjer, säger Veronica Escobar, demokratisk kongressledamot från området, skriver The New York Times.
Escobars företrädare i kongressen, presidentaspiranten Beto O'Rourke, går ännu längre. Han – och flera med honom – anklagar president Trump för att elda på rasism och hat i landet:
”Det finns ingen plats för honom här”, skriver O'Rourke, som bor i just El Paso, på Twitter.
El Pasos republikanske borgmästare Dee Margo är inte heller entusiastisk över Trumps besök, men har sagt att Trump ändå välkomnas eftersom han är landets president.
Skytten i El Paso misstänks ha publicerat ett främlingsfientligt manifest som i synnerhet var riktat mot latinamerikaner kort före dådet. Flera bedömare kopplar det till Trumps upprepade uttalanden om en ”invasion” vid USA:s södra gräns samt att presidenten bland annat kallat mexikaner för kriminella och våldtäktsmän
Att bygga en gränsmur mot Mexiko var ett av hans mest framträdande vallöften – och försöken att bygga ut de gränsbarriärer som redan finns mot Mexiko är fortfarande mycket populära bland hans anhängare.
Efter masskjutningarna har Trump fördömt rasism, fanatism och vitmaktgrupper, men på Twitter har han bland annat häcklat Beto O'Rourke för dennes förnamn som han påstår är förfalskat med syfte att indikera påbrå från spansktalande.
USA:s president har också fört fram att gärningsmannen i Ohio hade politiska vänstersympatier. Utredare har snarare framhållit att den unge mannen verkar ha drivits av våldsfixering och kvinnohat.
Fakta

USA och skjutvapen

Amerikaners rätt att bära vapen slås fast i det andra tillägget till USA:s författning, som antogs 1791. Denna rätt bekräftades som en "garanti av den personliga rätten att äga ett vapen" i ett beslut av USA:s högsta domstol 2008.

Landets delstater har dock olika lagar när det gäller försäljning (eller begränsning av försäljning), registrering, förvaring, åldersgränser och annat som rör vapeninnehav.

Generellt anses republikanska politiker vara mer vapenvänliga medan flera demokrater har försökt att skärpa vapenlagarna. En viktig aktör i sammanhanget är den mäktiga vapenlobbyorganisationen National Rifle Association (NRA).

I höstas uppgav 43 procent av amerikanerna att det fanns ett skjutvapen i deras hem, enligt opinionsinstitutet Gallup. 61 procent sade att de vill se tuffare lagar när det gäller försäljning av vapen. 28 procent vill se en lag som förbjuder handeldvapen, utom för polis och liknande yrkesgrupper, medan 71 procent är emot en sådan lag.

I nuläget uppges 270 miljoner skjutvapen vara i omlopp i USA. Under de 20 år som gått efter massakern på Columbine High School har 88 masskjutningar (definierade som de som krävt fyra eller fler dödsoffer) ägt rum, något som tagit 736 liv.

Källor: The New York Times, Axios, NRA, Gallup, med flera

Gå till toppen