Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Guldbaggebelönad regissör får årets Widerberg-stipendium

Lilla filmfestivalen i Båstad pågår för fullt. På torsdagseftermiddagen stod det klart att det är Peter Grönlund som är årets Bo Widerbergstipendiat.

Guldbaggebelönade regissören Peter Grönlund får årets Widerberg-stipendium. Priset delas ut i samband med Lilla filmfestivalen i Båstad.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Lilla filmfestivalen inleddes på onsdagen och håller på till på söndag. Ett stående inslag är utdelningen av Bo Widerberg-stipendiet. Ett stipendium som i år delas ut till regissören och manusförfattaren Peter Grönlund.
Hans filmer har vunnit flera guldbaggar. Bland de mest kända märks "Tjuvheder" och "Goliat". Peter Grönlund regidebuterade för tio år sedan med kortfilmen "Jonny Heiskanen".
Han blev även nyligen klar med en dramaserie som är baserad på Fredrik Backmans roman "Björnstad".
Peter Grönlunds film "Goliat" visas på festivalen under fredagen. Efter visningen kommer Peter Grönlund att samtala med festivalbesökarna.
Peter Grönlund på plats i Båstad.Bild: Gert Håkan Eriksson
Det var Stefan Jarl som tillsammans med föreningen Film i Båstad år 2007 instiftade det stipendium som traditionsenligt delas ut i Bo Widerbergs namn. Stipendiet delas ut till en filmare som verkar i Bo Widerbergs anda.
Av motiveringen till att Peter Grönlund får stipendiet framgår: ”Likt Bo Widerberg berör och förser han svensk film med drabbande skildringar av verklighetstrogna människoöden. Han visar oss miljöer som vi helst inte vill uppehålla oss i, men ändå inte vill missa en enda filmruta av”.
Föreningen Film i Båstad som står bakom Lilla filmfestivalen pekar på att Peter Grönlund skapat filmer i internationell mästarklass och att han därför är det självklara valet som mottagare av årets pris.
Stipendiet består av en prissumma på 40 000 kronor.
Läs också Peter Grönlund regisserar "Björnstad" för HBO
Läs också Peter Grönlund: ”Det har blivit osexigt att tala om klass”
Fakta

Tidigare pristagare

Fanni Metelius (2018)

Ita Zbroniec-Zajt (2016)

Sanna Lenken (2015)

Sara Broos (2014)

Yohanna Troell (2013)

Axel Petersén (2012)

Erik Bäfving (2011)

Gabriela Pichler (2010)

Jenifer Malmqvist (2009)

Petra Bauer (2008)

Jonas Selberg Augustsén (2007)

Gå till toppen