Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånepolisen lovas nationell hjälp för att lösa sprängdådet

Onsdagsnattens explosion mot stadshuset i Landskrona ses som ett angrepp på demokratin. Skånepolisen kan räkna med stöd från nationell nivå. En möjlighet är att anlita gärningsmannaprofilgruppen.
– Det är återigen ett sprängdåd i öppen miljö. Den här gången riktat mot främsta symbolen för lokal demokrati, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Kommunalrådet Torkild Strandberg (L) fick avbryta sin planerade resa på grund av sprängningen.Bild: Sven-Erik Svensson
En sprängladdning som blåser ut entrén till ett bostadshus. En handgranat som kastas in i en lägenhet. En explosion utanför en restaurang.
Under 2019 har HD och Sydsvenskan rapporterat om många sprängningar i Helsingborg, Landskrona och Malmö.
Att onsdagsnattens sprängning riktades mot en offentlig institution gör att polisen nu växlar upp sitt arbete ytterligare.
– Det är allvarligt med våld som påverkar demokratin. Det är viktigt att vi verkligen kan komma tillrätta med det här, säger biträdande regionpolischef Jarl Holmström.
– Det var en kraftfull sprängning i Landskrona så det är självklart farligt, även om det skedde mot entrén och vid en tidpunkt då personer normalt inte rör sig där.
”Vi har jobbat aktivt i Landskrona men vi måste öka ytterligare”, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i Skåne.Bild: Lars Brundin
Han har under dagen informerat nationella polisens högsta ledning. Beskedet är tydligt: Skånepolisen ska få det stöd de behöver.
– Jag föreslog själv gärningsmannaprofilgruppen som en tänkbar hjälp. Vi behöver få en klar bild av dem som kan tänkas utföra det här dådet i Landskrona. Vi vill använda så många specialkompetenser som möjligt, vi ska inte spara på någon kompetens.
Dådet engagerar även inrikesminister Mikael Damberg (S).
Han har under torsdagen varit i kontakt med såväl polisen som kommunalrådet Torkild Strandberg (L) för att säkerställa att man tillsätter de resurser som behövs.
– Det krävs en kraftsamling i region syd, men även nationella resurser.
Det är det korta perspektivet.
”Det är väldigt skönt att ingen kom till skada i den här sprängningen”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) om explosionen i Landskrona.Bild: Peter Frennesson
När Mikael Damberg tittar framåt är det en hel del som behöver göras.
– Vi måste fortsätta att bygga ut polisen som en stark aktör i hela Sverige. Men vi behöver också titta på sprängmedelssidan.
– I juli fick jag utredningen om skärpta straff för bland annat sprängmedel. Den skickade jag ut på remiss på en gång. Det är en prioriterad fråga nu, säger han.
På sociala medier reagerar många på nyheten om Landskrona med att efterlysa tuffare tag.
Mikael Damberg lyfter fram att vapenlagstiftningen redan skärpts och att straffen är betydligt hårdare än tidigare.
– Jag tror att verkligheten med de sprängningar och skjutningar som har varit i Sverige på senare tid gör att människor känner frustration och blir förbannade. Det har jag full respekt för. Det man kanske inte vet är att polisen fått ökade resurser och befogenheter, säger han.
Ett exempel är att polisen numera själva kan bestämma var och när man ska sätta upp övervakningskameror.
– Vi har också gett polisen nya möjligheter att ta del av information i mobiltelefoner. Efter sommaren kommer vi gå vidare med att också titta på hemlig dataläsning. Väldigt mycket information som kriminella gäng delar med varandra är krypterad och den kommer man inte åt med vanlig bevakning.
Däremot håller han med kritiker som menar att polisen inte följt med i den kriminella utvecklingen.
– Om man tittar på polisorganisationen stämmer det verkligen. Vi har för få poliser idag i Sverige, och det är därför vi gör den här stora satsningen, säger han.
Mikael Damberg planerar nu att komma till Landskrona med anledning av händelsen.
Fakta

Sprängningar ökar

När Brottsförebyggande rådet, Brå, tidigare i sommar presenterade nya siffror över anmälda brott i landet var det just en rubricering som stack ut: allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning.

Mellan januari och maj i år skedde 93 sprängningar i Sverige, att jämföra med 62 under samma period 2018.

Gå till toppen