Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverige vill stoppa danska vindkraftverk som hotar ejderbestånd

Danmark satsar stort på vindkraft till havs. Men svenska myndigheter vill sätta stopp för två projekterade vindkraftparker i Stora Bält, som innebär stora risker för övervintrande sjöfåglar. Tonen blir allt mer irriterad.

Det handlar om en kustnära vindkraftpark med 40-50 möllor vid Omø söder om Stora Bält-bron och en liknande vindkraftpark i Jammerland Bugt uppe vid Kalundborg.
Ejder är en rödlistad fågelart, och bestånden minskar. Områdena i Stora Bält är viktiga för övervintring och fågelexperter är oroliga för att vindkraftparker till havs tränger undan sjöfåglarna.Bild: Alex Regnér
Svenska Naturvårdsverket har i sina yttranden påpekat att ejder och svärta är två hotade fågelarter, som riskerar att trängas undan från sina områden. Genom området flyttar stora mängder fåglar under höstarna, bland annat många rovfåglar.
I sådana flyttkorridorer kan tusentals fåglar dödas av kraftverkens roterande vingar.
Redan i en skrivelse från 2017 avråder Naturvårdsverket bestämt från att tillåta vindkraftparker till havs i de två områdena väster om Själland. Myndigheter och organisationer i Sverige, och andra grannländer, har rätt att yttra sig i ärendet eftersom det bedöms få gränsöverskridande miljöeffekter.
– Det har stor betydelse. När Danmark ska ta beslut om godkännande är de skyldiga att ta hänsyn till de här, ganska starka, åsikterna, säger Sara Ottosson, handläggare i frågor som rör den så kallade Esbokonventionen på Naturvårdsverket.
– Efter beslutet finns det ytterligare en lucka innan verkställandet, med möjlighet till samråd då vi kan lämna åsikter om något nytt kommit upp. När verksamheten påbörjats kan man komma överens om en efteranalys av hur det påverkar Sverige.
Det är det danska företaget European Energy som vill bygga de båda vindkraftparkerna i Stora Bält. Under tillståndsprocessen har arealen krympts för att inte påverka de fågeltätaste områdena – men svenska Naturvårdsverket anser inte att det är tillräckligt.
Tonen i skriftväxlingen har blivit allt skarpare, eftersom den danska Miljøstyrelsen framställt det som om Sverige backat från kritiken.
I det senaste brevet till Danmark, i våras, understryks detta: ”Naturvårdsverket anser INTE att påverkningarna nu är acceptabla”.
Även danska Naturskyddsföreningen och Dansk Ornitologisk Forening har protesterat mot planerna, främst när det gäller vindkraftparken vid ön Omø.
Vindkraftprojekten ligger för beslut i den danska Energistyrelsen, som i mailsvar uppger att man ”inom kort” antingen ska besluta om etableringstillstånd eller ytterligare utredningar om miljöeffekterna.
Danmark var först i världen med att bygga vindkraftverk till havs, och satsar på att utveckla den energikällan. I dagsläget kommer en tredjedel av landets energiproduktion från vindkraft.
Gå till toppen