Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trump höll låg profil i El Paso

Donald Trump möttes av demonstranter i såväl Dayton som El Paso, på sin resa efter förra helgens massakrer i de båda städerna. USA:s president får också kritik för att ha undvikit medierna.

En Trumpkritisk demonstrant i El Paso. Plakatet går ut på att makthavarnas böner och tankar är mindre viktiga än att skärpa USA:s vapenlagar.Bild: Andres Leighton/AP/TT
Demonstranterna som kantade gatorna var såväl för som emot presidenten. Men hans kritiker tar störst plats. ”Åk hem – ni är inte välkomna här!” stod det på ett plakat i El Paso, ”Trumps hat och rasism är inte välkommen här” på ett annat.
Många tycker att Trumps tal om en ”invasion” av latinamerikanska migranter har bidragit till att piska upp de hatstämningar som drev gärningsmannen i El Paso. 21-åringen som sitter gripen för dådet, där 22 människor miste sina liv, uppges ha lagt upp ett dokument på nätet där han meddelade att han valt just El Paso för att många nyanlända latinamerikaner kommer dit.
Trump har också talrika gånger anklagats för sexism, och gärningsmannen i Ohio-staden Dayton – som sköts ihjäl av polis efter att ha mördat nio personer – verkar enligt utredare drivits av bland annat hat mot kvinnor.
Presidenten bemötte kritikerna med att ”de inte borde politisera” hans resa, och menade att den handlade om att stötta offer och anhöriga. Å andra sidan twittrade han själv politisk kritik mellan besöken i Ohio och Texas, bland annat om den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden:
”Tittar på sömnige Joe Biden som håller tal. Sååå tråkigt!”, skrev presidenten , och tillade att det blir Kina som gläds om Biden vinner presidentvalet nästa år.
Nyhetsrapporteringen från i synnerhet El Paso blev ovanligt sparsam för att handla om en dylik presidentresa. Washingtonreportrar som Andrew Feinberg twittrar kritiskt att när Trump skulle besöka bland annat ett sjukhus fick medier inte följa med.
Gå till toppen