Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sara Berg: Azita Shariati är kritisk till den svenska integrationspolitiken

Det tar alldeles för lång tid för människor att komma in i samhället.

Azita Shariati, vd för Sodexo Norden.Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Att Azita Shariati har nått så långt som hon har gjort är inte tack vare utan snarare trots den svenska integrationspolitiken. Hon lämnade förtryckets Iran för att återförenas med kärleken i Sverige. Väntetiden till sfi var för lång, så hon lärde sig grundläggande svenska via en privat utbildning. Hon fick inget studiemedel för att plugga på komvux, så hon tog extrajobb inom vården.
Det var där hon fick en djupare inblick i den svenska kulturen. Hon lärde sig att man kan äta sylt till köttbullar och att en fråga inte alltid är en fråga utan bara ett mindre konfliktfyllt sätt att ge order: “Har du lust att byta Märtas blöja?”. Nix, inte särskilt.
Idag är Shariati vd på Sodexo Norden och hade kunnat vara ett paradexempel på en lyckad invandrare. I själva verket är hon kritisk till hur människor behandlas när de kommer till Sverige. De ses som en homogen massa istället för som individer med olika förutsättningar. Det tar alldeles för lång tid att komma in i det svenska samhället; det är som att gå på en fest där man inte känner någon och inte kan de sociala koderna. Rutiner som inte fungerade för 30 år sedan gäller än idag.
Ta vara på kompetensen, är hennes budskap, “tillsammans lyfter vi Sverige till nästa nivå”.
Gå till toppen