Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brittiska ekonomin krymper

Storbritanniens BNP minskade med 0,2 procent under andra kvartalet i år jämfört med första kvartalet. Det är den största minskningen i bruttonationalprodukten sedan fjärde kvartalet 2012. Ekonomer hade i genomsnitt räknat med att BNP skulle vara oförändrad.
I årstakt växte den brittiska ekonomin med 1,2 procent, vilket är den svagaste tillväxttakten sedan första kvartalet 2018. Här låg förväntningarna i snitt på en ökning med 1,4 procent.
De brittiska hushållens konsumtion ökade med 0,5 procent mellan kvartalen, medan näringslivets investeringar minskade lika mycket.
Tillverkningsindustrins produktion minskade med 2,3 procent mellan första och andra kvartalet – det största tappet sedan första kvartalet 2009, under den globala finanskrisen.
Statistiken fick omedelbart det brittiska pundet att försvagas. Mot den svenska kronan tappade pundet fyra öre till 11:60 kronor.
Gå till toppen