Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: En onödig och meningslös provokation

Beskedet "resenärer hänvisas till nästa avgång" är inte särskilt upplyftande, menar Hans Widing.Bild: Lars Brundin
Perrongen är överfull av folk, luttrade människor, pendlare och andra som spänt avvaktar sitt vidare öde. Då är vi många som förundrat lyssnar när det skrapar till i högtalaren. Och en iskall kvinnoröst förkunnar att tåget som vi alla hukande väntar på är inställt.
Det är obevekligt skoningslöst – och upplevs nästan som en spark i magen. Inte ett ord av beklagande eller förklaring. I stället återkommer strax samma dam med ett tillägg: Resenärer hänvisas till nästa avgång!
Det sista kan vara avsett som tröst, men vi vet inte säkert. Det kan också föreställa ett smart närapå listigt tips till massorna. Nu hörs vredgade utrop ibland av typen svordomar ur folkhoparna. Tandläkartider missas, vidare anslutningar ut i världen går åt skogen.
Man tar sig för pannan och frågar sig hur Skånetrafiken tänker. Tur för damen att hon sitter tryggt inkapslad på något kontor och slipper reaktionerna på frasen ”Resenärer hänvisas till nästa avgång”. Detta kan inte uppfattas som något annat än en extraspark i magen. En onödig och meningslös provokation om det inte vore så direkt korkat.
Minsta barn kan ju själv räkna ut att den resenär som envisas med att försöka åka tåg den dagen, han/hon måste nog försöka hitta en senare avgång. Om det alls skall vara någon mening med skrapet i högtalarna bör Skånetrafiken i stället, klart och tydligt, tala om när detta nästa tåg faktiskt går. Staben bör nog ta sig en allvarlig funderare.

Hans Widing

Hjärup
Gå till toppen