Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ivo-kritik: Anmälan om missförhållanden på boende dröjde flera månader

Socialnämnden i Burlövs kommun skickade tidigare i somras in en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter allvarliga missförhållanden på ett äldreboende i kommunen. Men det dröjde flera månader innan anmälan kom fram.

Vid två tillfällen i mars månad skedde två händelser som ligger till grund för lex Sarah-anmälan. Av Socialnämndens utredning framgår det att en boende har blivit utsatt för fysiskt övergrepp av en medboende. Det, tillsammans med det faktum att personalen inte följt rutinerna vid förflyttning med hjälpmedel av samma person, ledde till att nämnden anmälde allvarliga missförhållanden på boendet.
Ivo gör bedömningen att de åtgärder som har vidtagits efter händelserna är tillräckliga, och avslutar därför ärendet utan ytterligare åtgärder. Däremot riktar inspektionen kritik mot att det dröjde närmare en månad innan missförhållandena först rapporterades, och sedan ytterligare två och en halv månad innan nämndens anmälan nådde Ivo.
Gå till toppen