Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Japans ekonomi växer mer än väntat

Japans ekonomi växer mer än väntat. Arkivbild.Bild: Jae C. Hong/AP/TT
Japans BNP steg med 0,4 procent i det andra kvartalet, jämfört med föregående period. Analytiker hade väntat sig en ökning med 0,1 procent.
I årstakt växte ekonomin med 1,8 procent.
Kvartalssiffrorna utgör därmed den tredje perioden i rad av tillväxt för världens tredje största ekonomi. Siffrorna kommer antagligen att stärka premiärminister Shinzo Abes beslutsamhet när det gäller att höja momsen från åtta till tio procent i oktober.
Den väntande momshöjningen tros, enligt analytiker ha fått kunder att rusa till butikerna för att passa på att köpa varor. De tio helgdagarna i samband med kejsarkröningen tros också ha drivit på konsumtionen.
På minussidan finns handelskriget mellan USA och Kina, som spiller över och påverkar exporten och företagens investeringsvilja.
– Men investeringar i mjukvaror, forskning och utveckling, och byggande var bra, säger Yuichiro Nagai vid Mizuho Securities.
Gå till toppen