Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Muslimska tjejer har rätt till slöja.

Kvinna i slöja.Bild: Johansen, Carina
Debattvågorna har gått höga sedan en busschaufför i Stockholm i förra veckan smygfotograferades under en bönestund på rasten. Att ägna rasten åt att be är naturligtvis fullt tillåtet, förklarade mannens arbetsgivare – Stockholm är ännu inte Bromölla – men med understöd från rasistiska nätsajter gick spinnet i gång, och med det en diskussion om hur mycket religionsutövning människor egentligen ska behöva bevittna i samhället.
Under sommarens varma dagar har också smygtagna bilder på slöjbärande kvinnor cirkulerat i de sociala mediernas undervegetation, ofta med förment bekymrade kommentarer om att det är synd om kvinnorna som helt utan egen vilja tvingas klä sig så i sommarvärmen.
Slöjan är förstås den lägst hängande frukten för den som vill piska upp social intolerans mot muslimer. Till skillnad från bönen, som oftast utförs i avskildhet, avslöjar slöjan omedelbart bärarens religionstillhörighet. Och till skillnad från religionen i sig är den något konkret för somliga politiker att försöka styra över.
I torsdags meddelade Sverigedemokraterna i Malmö att partiet lämnat in en motion till kommunfullmäktige med krav på ett förbud för "värderingsstyrd slöja" i Malmös förskolor och grundskolor. Kan Staffanstorp så kan vi, tycks vara devisen. Att slöjförbudet i Staffanstorp har kritiserats från flera håll, bland annat från Skolverket som menar att ett sådant förbud strider mot såväl den svenska grundlagen som Europakonventionen, tycks inte bekymra de sverigedemokrater som vill rida på Skånemoderata provokationer.
"Det viktiga för oss är att stå upp för våra svenska värderingar och normer", säger Magnus Olsson (SD) till Sydsvenskan (8/8).
Kanske finns i det uttalandet också nyckeln till den i motionen udda definitionen värderingsstyrd slöja. Det vill säga: slöjan är inte bara en religiös markör utan ett bevis på en annan uppsättning värderingar hos bäraren än de som borde prägla det svenska samhället. En bekräftelse av resonemanget finns i SD-motionen: "Slöjan är en islamistisk symbol som symboliserar såväl religiös underkastelse som påtvingad uppdelning mellan män och kvinnor, framtagen av män för att förtrycka kvinnor", skriver motionärerna.
I en intervju i Sydsvenskan förklarar Magnus Olsson att även om han just nu inte driver frågan om ett totalt förbud, hör slöjan inte hemma i det svenska samhället. "Jag tror att det är väldigt många kvinnor som vill slippa bära slöjan och ser det som ett nedvärderande plagg att bära", säger Olsson.
Slöjan kan vara ett medel för att förtrycka kvinnor. Som i Iran. Som i Saudiarabien. Och även här. Men det är inte av omsorg om kvinnorna som Sverigedemokraterna nu föreslår signalpolitik mot Malmötjejer i slöja. Det är bara ytterligare ett försök att minska toleransen mot muslimer som vill utöva sin religion. Och det drabbar de kvinnor som i ett liberalt samhälle har rätt att fatta egna självständiga beslut om hur de ska klä sig, vilka värderingar de har och vilken tro de bekänner sig till.
Att kräva slöja av är lika fel som att kräva slöja på.
Gå till toppen