Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisens fynd: Sprängmedel vid Monbijouskolan två dagar i rad

Fynden vid Monbijouskolan är sprängmedel, konstaterar polisen. Det var personal på skolan som reagerade och larmade polis. Barn var på skolan vid båda tillfällena.

Polisen var på plats vid Monbijouskolan klockan 8.04 på fredagsmorgonen, efter larm nummer två från personalen om misstänkta föremål.Bild: Moa Dahlin
Polisen misstänker att fredagens fynd kom från den väska som hittades vid skolan på torsdagseftermiddagen.
På torsdagen såg en lärare att en elev hade ett avlångt föremål i handen, läraren bad eleven lägga ner föremålet och skickade in barnen från gården.
– Det var rådigt gjort, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen i Malmö.
Mindre än ett dygn senare var det dags igen – personalen på skolan såg på fredagsmorgonen ett liknande avlångt föremål vid skolan. De la det på en bänk på skolgården och larmade polis.
Polisens bombgrupp sökte igenom lokalerna med hund innan avspärrningen hävdes strax efter klockan 10.
Skolan var avspärrad medan polisen sökte igenom området. Senare under förmiddagen framgick det att flertal avlånga föremål hittats vid de två bomblarmen.
– Vår teori är att det sprängmedel, inget hemmabyggt, säger Calle Persson, polisens presstalesperson.
Laddningarna var alltså inte apterade eller försedda med utlösningsmekanismer. Närmare granskning ska nu genomföras av kriminaltekniker.
Polisen vet i nuläget inte hur sprängämnena hamnat vid skolan, men har flera "intressanta" vittnesmål att utgå ifrån i jakten på den eller de som lämnat sprängmedlet på området, Calle Persson. Både skolpersonal och andra har gjort observationer som polisen har nytta av.
Polisen ser inget omedelbart samband mellan veckans bomblarm på Monbijouskolan och de två fejkade laddningar som i söndags gjorde att ett stort område runt Västra Kattarpsvägen och ett annat runt Danska vägen spärrades av.
Ytterligare tröst är att fynden på Monbijouskolan inte var apterade eller försedda med utlösningsmekanismer.
– Vi tror inte att någon av eleverna kunnat orsaka en sprängning. Det är ett litet plåster på såret, säger Calle Persson.
Polisen rubricerar händelserna som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, framkallande av fara av annan samt olovlig befattning med explosiva och brandfarliga varor.
Chirag Fafalia, polisens yttre befäl vid insatsen på Monbijouskolan berättade att det misstänkta föremålet bortforslades av en polispatrull medan bombgruppen genomsökte lokalerna.Bild: Moa Dahlin
Monbijouskolans fritidsverksamhet var öppen under både torsdagen och fredagen och barn var inne på skolan. Rektor Sussi Sundblad behöll lugnet även på fredagen när barnen avvaktade inne i skolan medan polisen tog bort föremålet och sökte igenom skolans område.
– Det är som i går, lugnt och fint. Vi räknar med att det är samma historia. Att man inte hade full täckning då och att det nu har framkommit mer. Men vi jobbar på, vi siktar nu på att gå iväg med barnen på en utflykt, sade hon på fredagsmorgonen medan polisinsatsen pågick.
Fredagsmorgonens larm kommer att utredas tillsammans med det misstänkta farliga föremål som hittades och fördes bort för undersökning från skolans område i torsdags, berättar polisens Calle Persson.
Läs också Misstänkt farligt föremål vid Monbijouskolan – barn fast bakom avspärrningarna
Monbijouskolan var avspärrad under fredagsmorgonen för att polisen skulle söka av området – för andra dagen i rad.Bild: Kenan Habul
Gå till toppen