Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Norge hämtar inte hem sjuk fyraåring

Barn leker i lägret al-Hol i Syrien. Arkivbild.Bild: Maya Alleruzzo/AP/TT
Norge kommer inte att hjälpa en sjuk fyraåring och hans terrormisstänkta mor ut ur fånglägret al-Hol i Syrien, trots farhågor för pojkens liv. Det säger statssekreterare Audun Halvorsen.
– Vi har följt upp hans situation under en tid tillsammans med våra partner i lägren och har sett till att förmedla nödvändig hälsohjälp, säger Audun Halvorsen.
Pojken har fått diagnosen cystisk fibros och väger knappt 12 kilo, det vill säga lika mycket som en genomsnittlig ettåring. Det rapporterar NRK, som tagit del av en läkarundersökning som nyligen genomförts på ett norskdrivet fältsjukhus i lägret.
Pojken har varit inspärrad i lägret för tillfångatagna IS-medlemmar och deras familjer i fem månader, sedan hans 29-åriga mamma befunnit sig i IS-kontrollerat område tillsammans med pojken och hans halvsyster. Mamman reste till Syrien under 2013 och misstänks för att ha anslutit sig till terrorgruppen IS. Hon nekar till anklagelsen.
Gå till toppen