Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stockmann kan sälja Lindex

Den finländska varuhusgruppen Stockmann meddelar att klädkedjan Lindex kan komma att säljas. Samtidigt redovisar Lindex en kraftig vinstökning.

Lindex, med vd Susanne Ehnbåge, kan få ny ägare. Arkivbild.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
I ett pressmeddelande, som skickades ut i samband med Stockmanns halvårsrapport, skriver bolaget att det ”undersöker strategiska alternativ” för Lindex.
”Styrelsen ser en stor potential i Lindex framtida utveckling, och har därför beslutat att undersöka strategiska alternativ för bolagets ägarskap”, heter det i pressmeddelandet.
”Stockmann publicerar ytterligare information när undersökningen framskrider”, skriver bolaget vidare.
Stockmann gjorde en förlust under första halvåret, sedan försäljningen minskat rejält, och gör nu ommöbleringar i ledningen. Jari Latvanen, som tidigare varit vd för numera nedlagda livsmedelsbolaget Findus i Bjuv, har utsetts till ny vd för den finländska varuhusgruppen.
Lindex ökade däremot sitt rörelseresultat till 65 miljoner kronor under första halvåret i år, jämfört med 35 miljoner kronor motsvarande period 2018, enligt ett separat pressmeddelande. Den totala försäljningen var oförändrad men försäljningen via nätet växte med närmare 30 procent.
”Vi liksom branschen har påverkats av en kall vår och vi har dessutom haft en kalendereffekt med påsken. Vi har dock ökat vårt snittköp samt förbättrat vår marginal genom att vi har minskat våra prisnedsättningar”, säger vd Susanne Ehnbåge, enligt pressmeddelandet.
Stockmann köpte ut Lindex från Stockholmsbörsen genom ett bud hösten 2007. Aktien avnoterades i januari 2008.
Lindex har i dag verksamhet på 17 olika marknader och totalt 470 butiker, utöver nätförsäljningen.
Gå till toppen