Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tradition och helsingborgare när 35:e kräftskivan intog Stortorget

Många hade köat sedan morgonen, några pyntat med flamingos och en hade med vänner från Helsingborg. De riktigt rutinerade tog med ett eget bord. På fredagen drog den 35:e Malmöfestivalen igång på traditionsenligt vis.

Anders Odismann (tv) har varit på kräftskivan i över 30 år. Den här gången är han på Stortorget tillsammans med Fredrik Otterström, Magnus Hedberg, Soner Mehmet och Therese Antonsson.Bild: Patrick Persson
Långbord, spetsiga papphattar, skrålande människor och Grus i dojan på scen. Det mesta har sett likadant ut under de 35 år som Malmöfestivalens gigantiska kräftskiva hållits. Lika traditionsenlig, får man förmoda, är den doft av kräftspad som lägrat sig över Stortorget denna fredagskväll.
Från en bordsgavel sticker en stor uppblåsbar flamingo upp. Tittar man närmre syns de rosa djuren även i formerna på solglasögon och som hattar på folks huvuden. Är det ett officiellt tema, eller ett hemligt budskap månntro?
– Haha! Nja, det är mest att vi verkligen tycker om flamingos väldigt mycket, säger Magnus Hedberg.
Hans gäng är ett hopplock av folk från Svedala, Staffanstorp och Kävlinge. Under året ser de varandra främst på Facebook. Den gången de ses på riktigt varje år är just kräftskivan på Stortorget.
– Vissa av oss har varit här i 30 år, det finns en fin gemenskap i detta. Det har blivit en grej och nu förväntar sig alla att vi ska ses här varje år. Det blir svårt att sluta helt enkelt, säger Anders Odismann.
Från vänster Sven Malm, Kjell Johansén, Leif Faddersson och Kjell Fredriksson som undvek köerna genom att helt sonika ta med ett eget bord och placera det på Stortorget.Bild: Patrick Persson
Varje grupp skapar sina egna ritualer. Förvisso kan tyckas att det inte är alldeles traditionsenligt att duka fram lika mängder av korv och köttbullar som kräftor. Och helt enligt reglerna är det nog inte att ta med sitt eget bord.
– Vi har varit med länge. Nu kom vi kom hit en halvtimme innan start och slog upp detta, säger Leif Faddersson och gör en presentationsgest mot det lilla uppfällbara träbordet.
Ett gammalt turistbord från 50-talet, upplyser han Leif Faddersson som är klädd i tomteluva och en kavaj med julgranar och snögubbar på. Hans bordsgranne, Kjell Johansén, är klädd i en färgglad kostym med mönster hämtat från gamla tiders testbild på tv.
– Detta är min och Kjells tradition, vi spökar ut oss och förgyller tillvaron lite för Malmöborna, säger Leif Faddersson.
Men det är inte alla som är veteraner denna dag. Malmöbon Mitra Nilsson gör själv sin fjärde kräftskiva och kvällens riktiga debutanter har hon bjudit med från grannstaden i norr. De båda helsingborgarna Eva Wadsjö Renco och Ingrid Forsgren har redan förstått att de har en del att lära.
– Vi är här på prao, säger Eva Wadsjö Renco.
Malmöbon Mitra Nilsson (mitten) bjöd med sig vännerna Eva Wadsjö Renco och Ingrid Forsgren som båda gjorde sin första kräftskiva.Bild: Patrick Persson
Snabbt kommer de fram till att de begått ett antal nybörjarmisstag, inte minst att de inte tagit med vimplar för bordsdekoration. Dessutom har Inger Forsgren glömt sin specialinköpta partyhatt hemma.
– Stora misstag. Men vi är lättlärda, till nästa gång kan vi det, säger hon.
– Ja, för ni kommer väl nästa år? säger Mitra Nilsson.
– Jadå, säger Eva Wadsjö Renco.
– Nu är det tradition, säger Inger Forsgren.
Gå till toppen