Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stora protester i Kashmir

Efter fredagsbönen gick tusentals ut på gatorna i Srinagar, huvudort i den indiskhållna delen av Kashmir, i protest mot Delhi-regeringens beslut att häva delar av delstaten Jammu–Kashmirs självstyre.

Efter fredagsbönen trotsade tusentals demonstrationsförbudet för att protestera på gatorna i Srinagar.Bild: Dar Yasin/AP/TT
Minst 10 000 människor trotsade enligt en poliskälla och vittnen demonstrationsförbudet, vilket gör missnöjesyttringen till den största sedan myndigheterna i söndags stängde ned telenätet samt inledde en våg av gripanden. Polisen använde bland annat tårgas för att skingra demonstranterna.
– De attackerade oss från två sidor, säger en person som deltog i demonstrationen.
Kashmir har varit föremål för en dragkamp mellan Indien och Pakistan ända sedan länderna blev självständiga 1947. Sedan 1989 rasar ett separatistiskt uppror som kostat tiotusentals liv. Indiens hindunationalistiske premiärminister Narendra Modi har sagt att landets agerande nu handlar om att ”befria” den indiskhållna delen från terrorism.
Pakistan, som gör anspråk på hela Kashmir, har riktat skarp kritik mot Indiens agerande. Även Kina, som har ett mindre territoriellt anspråk i östra Kashmir, har protesterat.
Gå till toppen