Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tyska S betänker omstritt samarbete vänsterut

Vänsterpartiet Die Linke, med rötter i det östtyska kommunistpartiet, har sedan det tyska enandet 1990 varit något av en paria. Nu öppnar Socialdemokraterna för att släppa in det i värmen – något som skulle kunna förändra den politiska spelplanen.

Tyska Socialdemokraternas (SPD) tre tillförordnade ledare Manuela Schwesig (till vänster), Thorsten Schäfer-Gümbel (i mitten) och Malu Dreyer (till höger). Arkivbild.Bild: Wolfgang Kumm/AP/TT
Mandatperioden är inte ens halvvägs gången, men Tysklands krisdrabbade socialdemokrater (SPD) blickar redan mot valet 2021.
Kräftgången under samarbetet med Angela Merkels kristdemokrater har gjort partiet till en spillra av sitt forna jag, och den desperata situationen har fått den tillförordnade ledartrojkan att ge sig ut på jakt efter nya vänner.
– Skulle det bli en majoritet vänster om (den kristdemokratiska) unionen måste vi försöka enas, och analysera det som skiljer oss åt, säger partitoppen Malu Dreyer i en intervju med Funke Mediengruppe.
Dreyer, som är regeringschef i delstaten Rheinland-Pfalz, syftar på ett samarbete med vänsterpartiet Die Linke, något som länge betraktats som oacceptabelt i tysk rikspolitik. Die Linke är delvis sprunget ur det statsbärande DDR-partiet SED och ses av många som icke rumsrent.
– Givetvis har Vänsterpartiet till viss del åsikter som vi inte delar. Vissa av dem är inte ens förhandlingsbara för vår del, men koalitionspartner är aldrig helt lika. Just därför måste man komma överens, säger hon.
Die Linke har starkt stöd i det forna Östtyskland, där många är besvikna över utvecklingen sedan det tysk-tyska enandet 1990. Återföreningskanslern Helmut Kohl hade utlovat ”blomstrande landskap”, men trots miljardbidrag är arbetslösheten fortfarande långt högre i öst än i väst, vilket får många unga att flytta därifrån.
På delstatsnivå existerar redan röd-röd-gröna samarbeten, bland annat i Thüringen, där Die Linke fått tillsätta sin första regeringschef. I västtyska Bremen väntas en likadan koalition komma till stånd efter valet tidigare i år.
Die Linke-ledaren Katja Kipping välkomnar den utsträckta handen från SPD. Dreyers uttalanden skänker hopp om att ”det är möjligt att föra konstruktiva samtal om nya vänstermajoriteter” efter nästa val, säger hon till nyhetsbyrån DPA.
Fakta

Rötter i östtyska kommunistpartiet

Det tyska vänsterpartiet Die Linke har delvis har sina rötter i det statsbärande östtyska kommunistpartiet SED. Partiet leds av duon Katja Kipping och Bernd Riexinger.

Har sitt starkaste stöd i det forna DDR. Driver bland annat frågor om höjda skatter för höginkomsttagare och sänkta försvarsutgifter. Die Linke fick 9,2 procent i förbundsdagsvalet 2017.

Gå till toppen