Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Att slöjan inte är en del av det svenska samhället är fel

Sluta peka ut människor i vissa grupper så att de slipper känna att de inte hör till i samhället utan försöker bli en del av det, skriver Mirna Castro apropå SD-förslaget om att förbjuda slöja i Malmös skolor.Bild: Martina Holmberg / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Läste med förskräckelse att Sverigedemokraterna arbetar för ett förbud mot slöjor i skolor och förskolor i Malmö. Motiveringen lyder enligt Sydsvenskan så här:
"Magnus Olsson, SD-kommunfullmäktigeledamot, och Nima Gholam Ali Pour, politisk sekreterare för SD, vill förbjuda vad de kallar ”värderingsstyrda slöjor” – alltså slöjor burna av personer som praktiserar islam. Förslaget är inspirerat av och bygger på Staffanstorps slöjförbud som klubbades i slutet av maj.
SD-politikerna anser att slöjan signalerar ojämställdhet mellan flickor och pojkar eftersom det bara är flickorna som ”drabbas av dessa religiösa krav”. Vidare argumenterar de i sin motion att slöjan är en islamistisk symbol för religiös underkastelse och påtvingad uppdelning mellan män och kvinnor."
Jag tycker:
För det första att deras (SD:s) argument är rena svepskäl. SD kan inte påstå att de bryr sig om de här kvinnorna som bär slöjor och även om det av någon underlig anledning skulle vara fallet, är argumenten rena spekulationer. Det är väl ingen i de berörda grupperna som har bett SD eller kommunen om hjälp för att de tvingas bära en slöja? Hur vet SD om anledningen till att de bär slöja? Att bära slöja är dessutom inte direkt kopplat till islam utan till värderingar, sed och traditioner som SD naturligtvis inte behöver känna till. SD är ett parti som säger sig värna om traditioner. Är det bara de svenska traditioner SD anser vara värda att värnas om?
Att slöja inte hör till i det svenska samhället är totalt felaktigt. Det svenska samhället är inte homogent. Olika kulturer innebär olika sed, olika preferenser, olika sätt att se på livet. Så länge inte detta innebär ett hot eller ett brott mot samhället finns inget argument som kan vara godtagbart för att hålla på med denna typ av förbud!
Jag är Malmöbo, svensk medborgare och skattebetalare. Jag vill inte bo i en kommun som trakasserar sina medborgare på detta sätt. Att förbjuda de här små flickorna att klä sig i enlighet med deras kultur innebär ett stort lidande för dessa flickor som till och med kan bli tvingade att stanna hemma. Saker och ting sker med tiden och när barnen växer kommer det så småningom att ske troligen en förändring.
Jobba istället med integration! Alla dessa invandrartäta områden som är så eftersatta – jobba med det! Sluta peka ut människor i vissa grupper så att de slipper känna att de inte hör till i samhället utan försöker bli en del av det. Jobba för att få dem att vilja bli en del av samhället! Alla behöver känna att de hör hemma och att de är välkomna!

Mirna Castro

Malmö
Gå till toppen