Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De prisas för sms-tjänst som minskar matsvinn

Ett pling i mobilen, sedan kan du hämta en korg mat som annars hade blivit slängd. Nu tilldelas föreningen Food 2 change Malmö stads miljöpris för sitt smarta sätt att minska matsvinnet.

Camilla Karlsson, Felicia Lindelöw, Karl Palmgren och Agneta Netzell från föreningen Food 2 change.Bild: Cinna Gärdenfors
Föreningen Food 2 change utsågs till vinnare av Malmö stads miljöpris vid prisutdelning under Malmöfestivalen på lördagen.
– Vi dumpstrar på laglig väg. Den mat vi räddar hade hamnat i soporna om inte vi tar hand om den, säger Agneta Netzell, volontär i föreningen.
Rent konkret fungerar det så här: Genom att bli medlem och betala in en avgift ingår du sedan i ett nätverk där du en gång i veckan får ett sms.
– Vi skickar vi ut sms-inbjudningar, så får medlemmarna komma och hämta mat i någon av våra butiker, säger Agneta Netzell.
Föreningen samarbetar med sex Malmborgsbutiker i Malmö och Lund och medlemmarna går till den butik de bor närmast.
– Sedan väntar man tills vi delat upp maten i korgar, som sedan lottas ut. Det går ju aldrig att få exakt lika mycket i varje korg, så blir det lotten som styr vilken du får, säger Agneta Netzell.
Nästan 190 personer är med just nu.
– Jag ser det som en gemenskapsförening för människor som vill göra skillnad, som vill ha en bättre miljö, ett bättre klimat och ett bättre sätt att tänka kring hur vi hanterar mat. Vi respekterar det som har framställts för att ätas, säger Karl Palmgren, också han volontär i föreningen.
Ett kriterium för att vara medlem är att du högst får ha en inkomst på 13 000 kronor i månaden.
Varför gör ni det här?
– Jag har aldrig tyckt om att slänga mat. Plus att min ekonomi är så pass dålig att det här bättrar på den, så att jag kan göra annat jag tycker är nödvändigt, säger Agneta Netzell.
Varför är det bättre än vanlig dumpstring?
– Vi har skapat ett sammanhang där de som inte har den fysiska möjligheten att hoppa ner i en container och hämta mat kan ta tillvara på maten. Vi räddar den innan den hamnar i soptunnan. Det blir mer respekt för maten, säger Karl Palmgren.
Priset delades ut av ordföranden för miljönämnden i Malmö, Simon Chrisander (L).
– De har satt upp en struktur som gör det lätt att rent ekonomiskt hjälpa till att göra stan mer hållbar, och göra det lättare för medmänniskor. Idén kombinerar ett viktigt miljöarbete med stora sociala insatser.
Föreningen bildades år 2016 i Västerås och kom till Malmö året därpå. Prissumman är på 20 000 kronor.
Gå till toppen