Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sonia Gandhi leder åter Kongresspartiet

Sonia Gandhi tillsammans med sin sin Rahul Gandhi under valrörelsen i våras. ArkivbildBild: Manish Swarup/AP/TT
Sonia Gandhi har än en gång valts att leda Kongresspartiet, Indiens största oppositionsparti, om än tillfälligt. Hon valdes till ”interimsordförande”. Hon efterträder sin son Rahul Gandhi, som i sin tur efterträdde henne på partiledarposten 2017.
Kongresspartiet dominerade indisk politik i årtionden men har gått kräftgång på senare år och hans kritiker har gett Rahul Gandhi skulden för det stora nederlaget i parlamentsvalet i våras. Då segrade sittande premiärministern, hindunationalistiska Narendra Modi, än en gång.
Italienskfödda Sonia Gandhi, 72 år, är änka efter den tidigare premiärministern Rajiv Gandhi. som mördades 1991. Hon ledde Kongresspartiet mellan 1998 och 2017.
Rajiv Gandhi tog över som partiledare efter sin mor Indira Gandhi som mördades 1984. Hon i sin tur var dotter till det fria Indiens förste ledare, Jawaharlal Nehru.
Gå till toppen