Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tidslinje: Turerna kring Jeffrey Epstein

Den amerikanske affärsmannen Jeffrey Epstein har omgärdats av anklagelser om sexuella övergrepp vid flera tillfällen. Här är några av turerna kring finansmannen som skakat om i USA:

Jeffrey Epstein i rätten i juli i år. Arkivbild.Bild: Elizabeth Williams/AP/TT
2005
En 14-årig flicka berättar för polisen att hon antastats av Jeffrey Epstein i hans hem i Palm Beach i Florida. Polisen inleder en utredning som snabbt växer.
2006
Åklagaren i Palm Beach prövar fallet inför en jury som rekommenderar att Epstein åtalas för sexköp. Efter påtryckningar från polisen i Palm Beach inleder den federala polisen FBI en utredning.
2007
Utredningen sväller och 2007 presenterar åklagaren i Miami åtalet mot Epstein, som nekar till anklagelserna.
2008
Epstein erkänner ett fall av sexköp och ytterligare ett fall av sexköp gällande en person under 18 år. Epstein döms till 18 månaders fängelse efter en uppgörelse med åklagaren.
2009
Epstein släpps ur fängelset efter 13 månader.
2018
Efter domen mot Epstein 2008 har flera kvinnor riktat anklagelser mot finansmannen. I slutet av 2018 publicerar tidningen Miami Herald flera artiklar där kvinnor träder fram och anklagar Epstein för sexuella övergrepp under perioden 2001 till 2005.
2019
Efter tidningens publiceringar hamnar uppgörelsen mellan Epstein och åklagaren i strålkastarljuset och en domare slår fast att uppgörelsen inte kan anses laglig.
I början på juli grips Epstein på en flygplats i New Jersey. Det nya åtalet mot honom gäller övergrepp mot tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005. Enligt åklagarsidan ska Epstein efter Miami Heralds artiklar försökt köpa vittnens tystnad med miljonbelopp. Epstein nekar till brott.
Turerna kring Epstein når även Vita huset. Den dåvarande åklagaren som låg bakom uppgörelsen med Epstein heter Alexander Acosta, fram tills nyligen arbetsmarknadsminister i Donald Trumps regering. Acosta tvingas avgå som en följd av uppgörelsen med Epstein.
Gå till toppen