Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya protester i Hongkong trots förbud

Demokratiaktivister demonstrerade i Hongkong för tionde helgen i rad trots att inga tillstånd hade utfärdats. När mörkret föll lekte demonstranter katt och råtta med polisen, som använde batonger och tårgas för att rensa gatorna.

Polisen har använt tårgas mot demonstranter i Hongkong vid flera tillfällen. Här i samband med protester för tre veckor sedan. Arkivbild.Bild: Jacky Cheung/AP/TT
Tv-bilder visar hur tårgaspatronerna viner längs med en gata tom på trafik. När gasen väl har skingrats avancerar kravallutrustade poliser mot demonstranterna i ett försök att få dem på flykten.
Inga demonstrationstillstånd hade utfärdats, men trots det samlades tusentals Hongkongbor på gatorna även under söndagen för att uttrycka sitt missnöje med stadens ledning. När mörkret föll blev det återigen sammandrabbningar mellan polis och aktivister.
Demonstranterna, som vid minst ett tillfälle kastade brandbomber, drog sig snabbt tillbaka när polisen ryckte fram på, bara för att snabbt dyka upp någon annanstans.
– Vi har sprungit hela dagen men vi är inte trötta. Detta är vårt svar till Carrie Lam. Om hon inte börjar lyssna till folket och svara på våra rimliga krav så kommer vi att fortsätta att sprida protesterna runt om i Hongkong, säger demonstranten Ah Sing, och syftar på Hongkongs ledare.
Trots att demonstranterna förmått stadens ledning att lägga ett kritiserat lagförslag på is fortsätter protesterna i Hongkong. Och frustrationen mot stadens politiker och poliser är påtaglig bland demonstranterna.
– Polisen borde ägna tid åt att upprätthålla säkerheten i stället för att neka oss att demonstrera, säger en 25-årig demonstrant som inte vill uppge mer än sitt efternamn, Wong..
Protesterna i Hongkong tog fart på allvar i maj efter att stadens ledning presenterat det nu skrinlagda lagförslaget, som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Förslaget sågs som ett sätt att inskränka på den självständighet som Hongkong åtnjuter sedan 1997, då staden åter blev en del av Kina efter över 150 år som brittisk kronkoloni.
Sedan dess har protesterna växt alltmer. Över 600 personer har gripits sedan de startade.
Fakta

Protesterna i Hongkong

De pågående protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina.

Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på hyllan. Parallellt med att demonstranternas krav på ökad demokrati har vuxit, har även våldet mellan demonstranter och polis tilltagit.

Under de senaste dagarna har protesterna varit mer omfattande än tidigare. Demonstranter har blockerat tåg och vägar, flyg har ställts in och en generalstrejk utlysts. Polisstationer har också omringats och attackerats.

Myndigheterna har svarat med tårgas, gummikulor och gripanden. Peking å sin sida har svarat genom skarpa varningar till demonstranterna samt de makter de anser driva på rörelsen.

Under senare år har protester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 initierades den så kallade occupyrörelsen, som genom civil olydnad krävde ett mer demokratiskt valsystem.

Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val.

Paraplyrörelsen övergick i våldsamma protester och flera av rörelsens ledare sattes senare i fängelse. Valberedningen infördes trots protesterna.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet, m fl.

Gå till toppen