Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter torka kommer hagel

Som lantbrukare är man utlämnad till högre makter - vädret. Men efter fjolårets torka kunde skörden inte bli annat än bättre. Trots en intensiv hagelskur.

Lantbrukaren Lars Assarsson i Håstad.Bild: Ingemar D Kristiansen
På gården i utkanten av Håstad driver Lars Assarsson sitt lantbruk i fjärde generationen. Runt om odlar han höstvete, höstraps och maltkorn. På en gård närmare Lund har han sockerbetor.
Höstrapsen närmast gården är skördad. Nu väntar höstvetet på att bli sådd på platsen för att vara klar till 2020. Därefter blir det sockerbetor 2021.
Torsdagens hagel- och regnskur slog ut halva odlingen av grannens havre som skulle skördas två dagar senare. Men Lars Assarsson kom lindrigt undan. Det mesta av hans korn var skördat, bara knappt en fjärdedel var kvar.
– Det finns försäkringar för hagel, men man får aldrig fullt upp, säger Lars Assarsson.
Själv fick kan hagelskador på höstrapsen i juni.
– Men då var baljorna gröna. Jag tippar på en tio procent som åkte av då. Men jämfört med torkan i fjol, som tog jättemycket, så är det inte så farligt.
Torkan förra året gjorde dock att marken blev mer lättbrukad.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det blir 120 procent större skörd i år på kornet, berättar Lars Assarsson skämtsamt. Men det är inte långt ifrån sanningen.
– Det blev tre ton korn i fjol. Sex och ett halvt ton i år, det är mer normalt, säger han.
Efter torka hoppades han på det bästa, att det inte skulle bli en likadan sommar igen.
– Man är ju helt utlämnad. Att lita på väderprognosen går inte. Man får gå ut och titta på vädret själv. Är det bra väder, ja då kör vi. Det går inte att planera. Man är alltid optimist och lite luttrad, men man tål inte för många år som i fjol, säger Lars Assarsson.
Att köpa in bevattningsmaskiner skulle kosta för mycket. Jordarna är så pass leriga att det aldrig har behövts tidigare. Och även om han velat vattna från Kävlingeån intill skulle det inte vara säkert att han fick tillstånd då det finns andra lantbrukare som eventuellt skulle behöva vattnet mer, eller stå först i kön.
Hagel- och regnskuren gav Lars Assarsson en paus från skörden. Så han passade på att byta däck på sin John Deere.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Det är en chansning och dyr investering, jag är för gammal och har för kort tid kvar för att skriva av det, säger Lars Assarsson.
Höstveten är tio procent över normalskörd i år. Grödorna befann sig i en annan fast när torkan kom. Om kornet torkar för mycket kan proteinhalten bli för hög. Då blir den inte godkänd som maltkorn, utan nedräknad till foderkorn, vilket i sin tur innebär ett lägre pris.
Lars Assarsson tog över gården från sin far 1992 men hjälpte till på gården långt innan dess. Genom åren har han kunnat se små skillnader på klimatet och dess påverkan på skörden.
– När jag gick på lantbruksskolan 1978 till 1980 fick vi lära oss "inget kväve före 20 mars". På den tiden och några år efter fungerade det. Men nu släpper frosten lite tidigare så vi kan börja köra tidigare.
Fakta

Lantbruk i Lund

Lunds kommun består av 42 683 hektar landareal.

Skog upptar 6 932 hektar.

Åkermark upptar 18 934 hektar.

Ekologisk åkermark upptar 1 446 hektar.

Betesmark upptar 4 221 hektar.

I Lund finns 275 jordbruksföretag.

Medelåldern för en jordbruksföretagare är 58 år i Lund. Samma som i hela riket.

2018 hade Lunds kommun 7 259 kor och 1 636 får.

Jordbruket i Lund omsatte 2018 713 miljoner kronor (en ökning från 687 miljoner 2010).

Skogsbruket omsatte 2018 23 miljoner kronor (en minskning från 36 miljoner 2010).

Källa: Jordbruksverket och LRF, siffror från 2018.

Gå till toppen