Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sara Berg: Klimatexperten Michael Tjernström är hård men saklig

Den uppvärmning som redan skett, kommer inte att försvinna.

Michael Tjernström.Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
När flyget inte står för mer än tre procent av de globala utsläppen av koldioxid, varför är det då så stort fokus på att få människor att sluta flyga? Det undrar klimatexperten och professorn i meteorologi, Michael Tjernström, i sitt sommarprogram. Aningen retoriskt, såklart. För trots att det är förbränningen av fossila bränslen som står för mer än 50 procent av världens koldioxidutsläpp, måste vi alla göra så gott vi kan.
För att vara uttalat opolitisk är Tjernström väldigt politisk. Visst pratar han om individens ansvar, men kanske framför allt för att den viktigaste följden av att människor engagerar sig personligen för klimatproblematiken, är att de då kräver att även politiker och beslutsfattare gör det. Och det är politiska beslut som behövs för att få den här planeten på rätt köl igen.
Så varför tjatar då alla om flyget? Jo, för att Sverige inte är världen – andra förutsättningar gäller här jämfört med i länder som Kina eller USA. Vår energi är utsläppssnål, medan vår industri och vår transport är bovarna i sammanhanget. Alltså är det dessa områden vi måste förändra och förbättra. Det är utsläppen per capita som räknas.
Att politiker lyssnar på protester mot höjd bensinskatt är obegripligt, menar Tjernström. Det tyder på bristande ledarskap och populism. Dessutom kör folk mer bil i Stockholm än i glesbygden. Höj bensinskatten, bygg ut kollektivtrafiken där den behövs. Ta tåget istället för flyget, bussen istället för bilen, shoppa klimatsmart och åk bara till Thailand om du verkligen, verkligen måste.
Tjernström är hård men saklig. Han säger saker som ”för att förneka mänsklig påverkan på klimatet måste man förneka grundläggande fysik”. Han säger också att den uppvärmning som redan skett, inte kommer att försvinna. Vi måste helt enkelt anpassa oss till den verklighet som är.
Det är inget upplyftande budskap, men inte heller dystopiskt. Det finns fortfarande en chans för oss här på jorden, vi måste bara inse att det är slut på de glada och ignoranta dagarna nu. Det är dags för oss att ta vårt ansvar.
Gå till toppen