Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vården är verkligen under all kritik - både för patienterna och personalen

Patienterna far illa och personalen far illa för de ligger på sådan stressnivå, skriver Elin Friberg om sin vistelse på akutvårdsavdelningen.Bild: Simon Rehnström/SvD/TT
När jag kom in med ambulans i söndags till Malmö universitetssjukhus togs jag emot av ett akutteam. Fullbemannad så klart och tur var väl det för min egen skull samt andra som tyvärr behöver komma in den vägen. Underbar personal, några stycken stack ut. Hjärtan till er!
Jag hamnade sedan på akutvårdsavdelningen. Personalen på dagen var helt underbara, om än mycket stressade! Jag fick dock höra saker jag absolut inte vill höra när jag ligger på en sådan avdelning. En patient som hade haft kateter i fyra månader utan att hemsjukvården hade bytt, så den hade fastnat. Hade sjukhuset tid att ta ut den? Nej, remiss till Ystad och få med antibiotika. En annan patient hade äntligen fått en plats på en avdelning efter två dygn på akutvårdsavdelningen. Förstår ni? Två dygn! Under all kritik!
Sist men inte minst. En patient kom in efter ett fall från cykel, går på blodförtunnande och hade slagit i huvudet. Läggs på brits. Sen sker inte mycket mer. Patienten trycker på knappen. Ingen, verkligen ingen, kommer – sedan börjar patienten spy. Efter en stund kommer personal och ser då att patienten spytt. Hjärnskakning, konstaterade de då ganska snabbt. In på röntgen.
Bara här har det gått över gränsen. Framförallt, hur kan jag veta allt detta? Var finns sekretessen? Jag har hört ofantliga mängder personnummer, problem, sjukdomar, namn. Även mitt eget namn och personnummer samt platsen jag ligger på.
Patienterna far illa och personalen far illa för de ligger på sådan stressnivå.
Kvällen var ännu mer under all kritik - för personalen. Underbemannade. När personalen säger i telefon till annan avdelning ”vi har inga platser, vad fan ska vi göra, vi klarar inte av det mer, jag är stark men snart bryter jag ihop, läkaren kommer nog snart.”.
På sju timmar fanns det ingen läkare tillgänglig på akutvårdsavdelningen.
Två syrror och en undersköterska var det bemannat med. Vill Region Skåne behålla sin personal frisk?
Jag då?
Jag hamnade på akutvårdsavdelningen på grund av en ridolycka. Fick konstaterat grov hjärnskakning, muskelslag, sprucket revben höger sida, trauma mot vänstra sidan av revben, vätska i buken samt tryckt C4-kota.
Jag röntgades två gånger. Första gången vid ankomst, inga problem. Andra gången vid 20.00. Svaret, vätska i buken, kom klockan 04.00. Alltså hade jag legat med vätska i buken, vilket kan vara livshotande, i åtta timmar och väntat. Personalen var så stressad så de var nära nog att sätta dropp med paracetamol, som jag inte tål istället för morfin. Vilket jag lyckades stoppa, eftersom jag var vid medvetande.
Detta är vården idag. 22 timmar på en akutvårdsavdelning, med egentligen många avvikelser. Jag tycker synd om patienterna men även väldigt synd om personalen som verkligen försökte göra sitt jobb bra trots omständigheterna.
Min fråga är:
Finns det verkligen ingen personal när varje tjänst som ligger ute har i genomsnitt 50 ansökningar? Eller är det så att avdelningarna kostar pengar att ha öppna, så de skyller på personalbrist?

Elin Friberg

Elin Friberg bor i Svedala. Hon jobbar inom sjukvården och engagerar sig bland annat i att få upp plast från haven samt personalutveckling inom sjukvården och resor.

Svar:

Jag vill börja med att beklaga att ditt besök inom akutsjukvården i Malmö slutade i en negativ upplevelse.
Vi som jobbar här gör vårt yttersta för att varje besök ska bli så bra möjligt. Vi lyckas inte alltid fullt ut i våra ansträngningar, men arbetet för att fortsätta förbättras pågår hela tiden. Dina synpunkter kan hjälpa oss på vägen och du är därför välkommen att höra av dig direkt till oss för att vi ska kunna titta närmare på ditt ärende.

Oskar Hammar

Verksamhetschef, verksamhetsområde akutsjukvård och internmedicin, Skånes universitetssjukhus
Gå till toppen