Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Maria vill ta med elmopeden på SJ-tågen

Att flyga till Isle of Man är inga problem för Maria Quensel och hennes elmoped, som hon har på grund av att hon är rörelsehindrad. Men åka med SJ till Örebro är däremot omöjligt. Nu vill hon få en ändring i SJ:s regler så att hon kan ta tåget med sin elmoped.

”Här är en elskoter ombord på tåget” visar Maria Quensel på ett foto och pekar på att den inte tar mer plats än en barnvagn.Bild: Foto: Erika Oldberg
– Med den här är jag helt självständig, jag tar mig runt obehindrat, säger Maria Quensel och klappar på styret på sin elmoped.
Den är hennes följeslagare den här soliga måndagen på Malmöfestivalen, samt på resor med både Skånetrafiken och Pågatågen. Där är det nämligen tillåtet att ta med elmopeden ombord, till skillnad från hos SJ, förklarar hon.
Maria Quensel är rörelsehindrad på grund av sjukdomen MS. Därför är elmopeden hennes följeslagare och trygghet. På den känner hon sig säker, och hon kan manövrera sig fram som hon vill. Den revolutionerade hennes liv, menar hon själv. Tidigare reste hon själv med SJ och hälsade på vänner runtom i Sverige, men när SJ för några år sedan förbjöd elskotrar och elmopeder blev det slut på resandet.
Nu vill hon att SJ ska se över sitt förbud mot elmopeder och elskotrar ombord.
– Mitt förslag är att de tillåter elskotrar och elmopeder som uppfyller SJ:s kriterier om mått och vikt. Det borde inte vara så svårt att utfärda ett intyg för elskotern, som jag tar med mig när bokar biljett och när jag ska ombord på tåget, resonerar Maria Quensel.
Hon påpekar att barnvagnar också klassas som fordon, men ändå är tillåtna ombord. Och att en elmoped inte behöver ta upp mer utrymme än en barnvagn.
SJ:s motiv till att inte tillåta elskotrar och elmopeder ombord är säkerheten, förklarar Karin Starkman Ahlstedt, presskommunikatör hos SJ.
– De är inte tillåtna, de räknas som fordon. Tågen är inte anpassade efter den här typen av fordon. Bland annat för att de har för dålig svängradie. De kan göra det svårare att ta sig fram i tåget.
– Jag förstår att det är tråkigt för den som vill och behöver ha med sig sin elmoped men säkerhetsaspekten är viktig för oss, säger Karin Starkman Ahlstedt.
Hon känner inte till om det finns några planer på att lätta på regelverket och låta Maria Quensel och andra med elmopeder ta med dem ombord.
Maria Quensel har försökt påverka SJ i denna riktning i flera år. Utöver att kontakta SJ har hon även tryckt på hos Trafikverket, samt anmält till Diskrimineringsombudsmannen.
Maria Quensel har tidigare kunnat åka med SJ för att fira jul med vänner i bland annat Örebro. Sedan SJ förbjöd elmopeder blir det inga fler jular i Örebro. I år flyger Maria Quensel i stället till Isle of Man för att hälsa på en släkting där.
– På flyget är det inga problem att ta med elmopeden, konstaterar hon.
Under hela veckan finns Sydsvenskan på plats på Malmöfestivalen. Kom till vår container på Mälarbron vid Malmö C och träffa dagens jourhavande reporter. Ta med ett nyhetstips, en Malmöfråga eller berätta varför vi borde skriva en artikel om dig eller någon du känner. Vi finns på plats måndag-fredag klockan 11-14.
Gå till toppen