Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Aasulv Lande

Professor Aasulv Lande, Bygland i Norge, har avlidit, 81 år gammal. Hans närmaste är hustrun Gunvor och barnen Eivind, Anne och Liv med familjer.

Den 16 juli 2019 tog ett antal vänner och kollegor farväl av professor Aasulv Lande i Norra Nöbbe-lövs kyrka i Lund samtidigt som begravningsgudstjänsten skedde i hans hembygd i Bygland i Norge.
Aasulv var en kär kollega, lärare och vän som under många år arbetade som professor i missionsvetenskap med ekumenik på Lunds universitets teologiska fakultet samt var styrelsemedlem i Institutet för kontextuell teologi.
Lande verkade som missionspräst i Japan från 1965 till 1980 och arbetade senare som försteamanuens vid Universitetet i Oslo och vid Selly Oak Colleges i Birmingham.
Aasulv Landes studenter kom att skriva examensarbeten och avhandlingar utifrån fältarbeten i länder såsom Sydkorea, Thailand, Indien, Sri Lanka Egypten, Sydafrika, Kongo, Somalia, Japan, Kina, Malaysia med flera.
Som student till Aasulv vet jag att jag företräder många som vill tacka för de erfarenheter och den kunskap som han gav oss. Tack för att världen öppnades för oss studenter genom platser för ekumeniska och interreligiösa samtal!
Tack för all hjälp och allt stöd till oss studenter i vårt arbete och utforskande av mission, ekumenik, kontextuell teologi, interreligiös och buddhist-kristen dialog.
Tack för alla gemensamma resor och intressanta teologiska konferenser.
Tack för alla reflektioner och samtal i mellanrummen; mellan religioner, kulturer och mellan konst, kultur och transformation.
Tack för en enorm vänlighet och en livsinställning att alla är värda att lyssna på. Vi studenter kände oss sedda och stärkta av intresset för våra tankar och erfarenheter.
Aasulv Lande var vis och klok, med en ödmjuk och nyfiken inställning till livet. Han var ivrig, påläst, engagerad med vaken blick och tanke och med en avväpnande humor och integritet.
Han var en sann pedagog, en folklig bildare och en mystiker som såg alla, en sann människovän som alltid strävade efter fred. Aasulv var en inspiratör och en stor människa.
Vi kommer att sakna honom. Vi ska alla försöka föra vidare hans arv i framtiden.
Tack till alla som kom till Norra Nöbbelövs kyrka och delade avskedet och minnesstunden. Vi ber för familjen och önskar de kärlek frid och gemenskap.
Kära Aasulv, far väl.
Allt gott från en student och vän.
Åsa Egnér
Gå till toppen