Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre flyger från Kastrup

I juli reste sammanlagt 3,1 miljoner passagerare från den danska storflygplatsen Kastrup.

Flygplatsen Kastrup i Köpenhamn.Bild: Lars Brundin
Förra månadens resande trumfades dock av motsvarande månad förra året. Då reste drygt 38 000 fler passagerare från Kastrup, vilket var rekord för den danska flygplatsen. Det skriver Kastrup i ett pressmeddelande. Flygplatsledningen är trots allt nöjd med förra månadens statistik.
– Vi har haft fullt upp i juli, både med anländande resenärer och hemvändande semesterfirare, säger Kastrups vd, Thomas Woldbye som även påpekar att 14 dagar av förra månaden var det fler än 100 000 resenärer om dagen som passerade terminalerna.
Under de båda sommarmånaderna juni och juli passerade drygt sex miljoner resenärer flygplatsen, och ackumulerat från årsskiftet handlar det om drygt 17,5 miljoner passagerare. Den senare siffran är en minskning med 0,3 procent jämfört med januari-juli förra året.
En förklaring till Kastrups nedgång på årsbasis hittills tillskrivs konkurserna för det isländska flygbolaget Wow Air och Primera Air som bland annat var charterbolaget Solresors största leverantör.
Vädret anses också ha påverkat passagerarsiffrorna. Fjolåret bjöd på en rekordvarm sommar, och enligt Thomas Woldbye påverkade detta lusten att boka sommarresor för i år.
– Nu är vädret naturligtvis inte hela förklaringen. Men en riktigt solrik sommar som 2018 innebär att något färre väljer att flyga söderut året därpå. Och om det omvänt har varit en riktigt dålig sommar är det istället fler som beställer resor till nästa sommar, säger Thomas Woldbye.
Gå till toppen