Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Norsk krona tar stryk

Den norska kronan tappar i värde. Arkivbild.Bild: Gero Breloer/AP/TT
Det är inte bara den svenska kronan som tagit stryk den senaste tiden. Även den norska motsvarigheten tappar i värde. Sedan början av juli har valutan backat från 9:60 till nästan 10 kronor för en euro.
Francesco Pesole, valutastrateg vid den nederländska banken ING, säger till tidningen Financial Times att norsk ekonomi drabbas hårt av handelskonflikten mellan USA och Kina samtidigt som landet lider av sjunkande oljepriser.
Den försvagade valutan hamnar nu i fokus när Norges riksbank på onsdag lämnar ett nytt räntebesked. Analytiker är eniga om att det mest troliga scenariot är en oförändrad styrränta på 1,25 procent men riksbanken har tidigare indikerat att en ny räntehöjning är på gång inom en snar framtid.
Det skulle i så fall vara tvärtemot hur många andra centralbanker, bland annat i Nya Zeeland, Island, USA och Australien nyligen agerat.
Gå till toppen